Mål 6: Rent vand og sanitet

Indholds elementer
Billede
Image
Verdensmål 6: Rent vand og sanitet
Billede kredit
Verdensmål 6: Rent vand og sanitet
Titel
Alle har brug for vand for at overleve. I 2030 skal alle have adgang til vand til at drikke, vand til madlavning og vand til vask. Uden rent drikkevand forsvinder livsgrundlaget for både mennesker og dyr
Tekst afsnit

Cirka en fjerdedel af verdens befolkning har i dag ikke adgang til et toilet. Afføring i naturen udgør en risiko for forurening af floder og drikkevand. Adgangen til vand er med til at forbedre renlighed og sundhed.

Drikkevand kan blive forurenet på flere måder. I Danmark henter vi vand direkte op fra grundvandet. Men også i Danmark skal vi passe på, at vores vand ikke forurenes af blandt andet sprøjtemidler.

I mange udviklingslande bruger især kvinder og børn lang tid på at hente vand til husholdningen. Hvis der er adgang til vand tæt på hjemmet, er der mere tid til at arbejde og gå i skole. Vand kan være så tidskrævende at hente, at det forhindrer mange i at arbejde eller få en uddannelse.

At sikre vand til alle i udviklingslandene betyder, at der skal investeres i pumper og offentlige vandhaner - især ude på landet. Andre forbedringer kan være at sikre, at brønde og kilder ikke forurenes og tørrer ud.

Læs mere om verdensmål 6

Før verdensmålene var helt færdige, blev der lavet en række film til udvalgte mål. Målene har undervejs ændret sig lidt. Her kan du se, hvorfor adgang til rent vand og sanitet er vigtig.