Bolivias mange mineraler

Sidst ændret
04.02.2022
Indholds elementer
Tekst afsnit

Bolivia er rig på mineraler. Guld, sølv, tin og zink for eksempel. Helt tilbage til inka-tiden har man gravet efter guld og sølv. Mineralerne ligger gemt i undergrunden eller i bjergene. De er ikke lette at få fat i. Hverken i undergrunden eller i bjergene.

Billede
Image
Mine
Billede kredit
Foto: Albert Backer
Titel
Forskellige slags miner
Tekst afsnit

Det er forskelligt hvilken slags mine, der skal bruges for at få mineralerne frem. Nogle miner kaldes for ’åbne miner’. Her graver man direkte i jorden. I Bolivia findes der åbne guldminer. Andre miner ligger inde i et bjerg. Her må man grave og sprænge gange for at finde mineralerne. I Bolivia findes sølvminen Cerro Rico i byen Potosi. Det er en af de største sølvminer i Bolivia.
Det er et hårdt og farligt arbejde at være minearbejder. Man arbejder i minegangene i mange timer. Gangene kan falde sammen. Der kan sive gas ud, når man bruger dynamit til at sprænge med. Der er fyldt med støv og ingen eller dårlige masker. Derfor dør mange minearbejdere af sygdomme i lungerne.

Titel
Miner forurener
Tekst afsnit

For at få fat i mineralerne i en mine, bruger man forskellige kemikalier. Derfor følger der altid forurening med minedrift. Spildevand forurener vandløb og floder. For eksempel forurener sølvminen i Potosi det vand, som bønderne bruger til at vande deres marker. Derfor kommer der giftige stoffer i kartofler og andre grøntsager.

Billede
Image
asda
Billede kredit
Foto: Lise Josefsen Hermann
Titel
Minedrift og børnearbejde
Tekst afsnit

Der er stadig børn, der arbejder i miner. Både i Bolivia og andre steder i verden. Arbejdet i minerne hører til det farligste børnearbejde. Arbejdet er hårdt og farligt.
 
Aldersgrænser og regler for børns arbejde er ikke ens i alle lande. I nogle lande kan unge mellem 14 og 18 år arbejde ligesom en voksen. Men arbejdet må ikke være skadeligt for deres helbred. Bolivia har givet lov til, at børn ned til 10 år kan arbejde i hjemmet. Børn mellem 12 og 14 år kan arbejde uden for hjemmet med let arbejde. Børn på 14 år kan have et rigtigt arbejde.

Ligegyldigt om børn får løn for deres arbejde eller arbejder for familien, så regnes børn, der ikke går i skole, for at være børnearbejdere.