Sådan ser der ud i Bolivia

Sidst ændret
06.10.2022
Indholds elementer
Tekst afsnit

På en rejse gennem Bolivia kan du møde mange forskellige landskaber.

Billede
Image
skov
Billede kredit
Foto: Mike Kollöffel
Titel
Regnskoven
Tekst afsnit

Amazonas regnskoven er gammel. Mellem 60 og 80 millioner år. Klimaet i regnskoven er varmt og fugtigt. Der er mellem 22 og 29 grader i gennemsnit hele året. I de fleste regnskove falder der over 25 mm regn om dagen. Planterne har derfor ingen hvileperiode. De vokser året rundt.

Regnskoven vokser i forskellige lag. De højeste træer kan blive 80 meter høje. Et andet lag er de lavere træer på op til 40 meter. De vokser tæt og skygger for solen. Kun 2 % af solens lys når skovbunden. En tropisk regnskov kan have 5 forskellige lag. Klik på linket for at få mere at vide.

Der er mange specialiserede dyr i den tropiske regnskov. De lever helt bestemte steder af en helt bestemt slags føde. Mange af arterne er afhængige af hinanden på kryds og tværs. Hvis bare én art forsvinder, vil mange andre arter blive påvirket.

Billede
Image
Lavland
Billede kredit
Foto: Lotte Ærsøe
Titel
Lavlandet
Tekst afsnit

Udover regnskoven findes der også andre slags skove. Tågeskove, hvor klimaet er køligere end i regnskoven. Omkring 20 grader. Og tørskove, hvor træerne kan klare sig i perioder uden regn.

Der findes flere landskaber i lavlandet. I den nordlige del af landet ligger en tropisk savanne, som hedder Beni. Savannen har en våd og en tør årstid. Smeltevand fra bjergene får savannens floder til at løbe over. Hvert år bliver halvdelen af savannen oversvømmet i den våde årstid. Jorden er fattig på næringsstoffer og tørrer ud i den tørre årstid. Mod øst ligger også græsstepper, som er mere frugtbare end savannen.

Billede
Image
Bjerge
Billede kredit
Foto: Toke Nyborg
Titel
Bjerge
Tekst afsnit

Andesbjergene er jordens længste bjergkæde. Den er 7.500 kilometer lang og op til 800 kilometer bred. Den strækker sig langs hele Sydamerikas vestkyst. Det højeste bjerg i Andesbjergene er Aconcagua, som ligger i Argentina.

Bjergkæden går også gennem Bolivia. Bolivias højeste bjerg hedder Nevado del Sajama og er 6.542 meter.

Billede
Image
Højslette
Billede kredit
Foto: LæseKaravanen
Titel
Højsletter
Tekst afsnit

Andesbjergene er foldebjerge. Og mellem folderne ligger højsletterne – eller altiplanos, som de også bliver kaldt. Her er bakker, vulkaner, floder og de tørre salt-sletter. Klimaet er for det meste koldt, tørt og blæsende, og der findes stort set ikke træer.

Her ligger også Titicacasøen, som er en af de højest beliggende søer i verden. Vandoverfladen ligger i 3.812 meters højde.

Billede
Image
asdf
Billede kredit
Foto: Toke Nyborg
Titel
Gletchere
Tekst afsnit

Selv om Bolivia ligger tæt på ækvator, findes der gletsjere i de høje bjerge. En gletsjer er en stor masse af is, som bevæger sig. I Bolivia smelter og fordamper gletsjerne året rundt, fordi det er varmt. Hvis det bliver for varmt, og der ikke falder nok sne om vinteren, vil gletsjerne forsvinde. Hvis temperaturen fortsætter med at stige, vil gletsjerne i Andesbjergene forsvinde i løbet af de næste 15 til 40 år.

I dag er der kun halvdelen af gletsjerne i Bolivia tilbage. Det skaber store problemer. I Bolivia giver gletsjerne gratis drikkevand til cirka 1/3 af befolkningen. Smeltevandet bruges også til at vande afgrøder i landbruget. Og til kraftværker, som laver elektricitet. 70% af elproduktionen i Bolivia kommer fra vandkraftværkerne.