Vejr og årstider i Bolivia

Sidst ændret
16.01.2022
Indholds elementer
Billede
Image
Oversvømmelse
Billede kredit
Foto: Toke Nyborg
Tekst afsnit

Bolivia har to årstider – den våde og den tørre tid. Bolivia ligger på den sydlige halvkugle.

Derfor er årstiderne modsat af Danmark. Landet har sommer fra november til marts og vinter fra april til oktober. Det er vådt om sommeren og tørt om vinteren.

Men der er stor forskel på, hvor meget det regner i forskellige dele af landet. Landet kan både opleve oversvømmelser og tørke. Klimaforandringer har gjort vejret mere uforudsigeligt. Det påvirker især dem, der lever af landbrug og af naturen. 

Billede
Image
Tørke
Billede kredit
Foto: Christina Smedegaard Jensen
Titel
Den store højdeforskel
Tekst afsnit

Der er mere end 6.000 meters forskel på de laveste og de højeste områder i Bolivia.

De laveste områder ligger cirka 70 meter over havet. Her er klimaet tropisk regnskov og savanne. Andesbjergene løber gennem Bolivia, og det højeste bjerg er Nevado del Sajama på 6.542 meter. I bjergene og på højsletterne er klimaet tempereret. Og der kan være frost og sne om vinteren.

Titel
Klimazoner:
Tekst afsnit

En klimazone er et område, hvor vejret er på en bestemt måde. Man kan inddele jorden i fire klimazoner:

Tropisk klima
Det tropiske klima er jordens varmeste. I tropiske områder er der aldrig frost. Året rundt er middeltemperaturen over 15 °C. De fleste tropiske områder har regntider, hvor der falder meget regn på kort tid. I de regnfulde områder er der regnskov og savanne. I de tørre områder er der busksteppe og ørken.

Subtropisk klima
Det subtropiske klima er tørt og solrigt. Temperaturen ligger i den varmeste måned på over 20 °C i gennemsnit og i den koldeste måned på over 5 °C. I subtropiske områder er der tit stor forskel på temperaturen om natten og om dagen. Regnen er ikke så voldsom som i troperne. Både ørken, skov og steppe er normale landskaber i de subtropiske klimazoner.

Tempereret klima
Det tempererede klima har kolde vintre. Normalt stopper planterne med at vokse om vinteren. I den varmeste måned er temperaturen over 10 °C i gennemsnit. Den koldeste måned ligger på under -3 °C. Græsstepper, nåle- og løvskove findes ofte i tempererede zoner.

Polarklima
I polarzoner er det koldt året rundt. I den varmeste måned ligger temperaturen i gennemsnit under 10 °C. Landskabet kaldes tundra og har ingen store planter. Nogle steder er dækket af indlandsis. Arktis og Antarktis er de mest kendte polarområder. Men polarzoner findes også i bjergområder.