Verdensmål 13: Klima i Bolivia

Sidst ændret
18.11.2022
Indholds elementer
Billede
Image
Verdensmål 13
Billede kredit
Verdensmål 13: Klima-indsats
Tekst afsnit

Verdensmål 13 handler om for alvor at gøre noget ved klimaforandringerne. Verden har et for højt CO2-udslip. Når vi bruger kul og olie, til at få energi, kommer der CO2 i atmosfæren. Det gør at temperaturen på jorden stiger. Vejret forandrer sig. Nogle steder oplever man mere tørke. Andre steder oplever man flere oversvømmelser eller flere orkaner.

I Danmark har klimaforandringerne gjort, at vi får mere regn og mildere vintre. Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, ville vi bruge lidt over 4 jordkloder.

I LæseRaketten møder vi Jorge Luis, på 11 å. Han bor i Amazonas regnskoven. Han kan også mærke, at vejret har forandret sig. Det er blevet varmere, og det regner mindre. Det betyder også, at der ikke vokser lige så mange paranødder. Jorge Luis’ familie lever af at høste og sælge paranødder. Når der vokser færre paranødder, betyder det, at Jorge Luis’ familie tjener færre penge.

Mange andre steder i Bolivia kan man mærke klimaforandringerne. Flere steder er der mangel på vand. Så familier må flytte. Der er også flere skovbrande. Det betyder, at dyr og planter mister livet. Tit er det de fattigste, der mærker mest til klimaforandringerne.

Verdensmål 13 er både et mål om at udlede mindre CO2. Men også et mål om at blive bedre til at løse de store klimaproblemer.