Når skovene fældes

Sidst ændret
16.01.2022
Indholds elementer
Billede
Image
sdf
Billede kredit
Foto: Juan Gabriel Estellano
Titel
Bolivia udleder meget CO2
Tekst afsnit

Bolivia er et af de fattigste lande i Sydamerika. Alligevel udleder landet meget CO2. Den største del udledes, fordi der fældes og afbrændes så meget skov.

Tekst afsnit

Næsten halvdelen af Bolivia er dækket af skov. Skovene findes både i lavlandet, højlandet og i bjergene. Der er flere typer skove: regnskoven, tørskov, tågeskov og bjergskov. Det er forskelligt, hvilke træer der vokser i de forskellige områder.

Skovene er godt for klimaet. Træer og planter optager CO2 og udleder ilt. Derfor er det vigtigt at bevare skovene. Hvis man fælder skove, er det en god ide også at plante nye træer.

Her kan du læse mere om, hvorfor skovene i Bolivia bliver fældet:

Tømmer

I Bolivias skove findes mange hundrede forskellige træer. Nogle af dem er meget værdifulde. De fældes og sælges. Andre lande køber det fine træ til møbler og huse. Når man fælder de træer, der skal sælges, passer man ikke altid på de andre træer i nærheden.

Billede
Image
sfd
Billede kredit
Foto: Henrik Egede Lassen
Titel
Landbrug og kvæg
Tekst afsnit

I Bolivias lavland fældes skoven for at jorden kan dyrkes. I tørskoven ved byen Sana Cruz fældes skoven for at dyrke soya. Soya dyrkes på store plantager. Soya bliver ikke brugt til mad. Det sælges til lande som for eksempel Danmark. Her bruges det til dyrefoder.
Andre steder i lavlandet fældes skoven for at gøre plads til kvæg. Når køerne slagtes, bliver kødet solgt til udlandet. For eksempel bruger de store burger-kæder meget oksekød.

Billede
Image
asdf
Billede kredit
Foto: Nikolaj Bro Moseholm
Titel
Olie og gas
Tekst afsnit

Når der er olie og gas i undergrunden, skal der bores og lægges rør for at få fat i olien og gassen. Hvis der er skov, bliver den fældet. Og både olie og gas kan også forurene både skov og vandløb.

Veje

Der er brug for veje for at transportere soya, oksekød, olie og tømmer. Derfor fældes der ekstra meget skov for at bygge veje ind i de store skove.

Titel
Modstand mod fældning af skoven
Tekst afsnit

Når skoven fældes for at gøre plads til soya-plantager og kvæg, er det ikke en fordel for fattige mennesker i Bolivia. De store plantager og kvægfarme ejes tit af folk i byen. Og oprindelige folk har mistet retten til jorden.
Flere oprindelige folk er også imod regeringens ønske om at lave flere veje. De er bange for, at både naturen og deres kultur bliver ødelagt.