Marvin på 14 år arbejder hver dag sammen med sin far i sølvminen i Potosi, Bolivia.
Foto: Lise Josefsen Hermann

Det farligste børnearbejde

De børn, der udfører det farligste børnearbejde, hører til de mest udsatte børn i verden. De er truet på både liv, sikkerhed og udvikling. 172 lande har skrevet under på ILO-konvention 182. Men der er stadig børn, der arbejder under umenneskelige vilkår. Det er svært at komme med et præcist tal. Men ILO mener, at mere end 8 millioner børn har den form for arbejde. Det er børn, der har brug for særlig hjælp for at komme til at leve en mere almindelig tilværelse. ILO står for International Labour Organisation – på dansk: Den Internationale Arbejdsorganisation. ILO hører under FN og er med til at lave aftaler og regler om gode forhold for alle mennesker, der arbejder.

Gældsslaver

Prøv at forestille dig denne situation: I en fattig familie bliver faren syg og kan ikke arbejde. Familien må låne penge til lægehjælp og mad. Pengene låner de hos en mand, der ejer en fabrik. Familiens børn må arbejde på fabrikken for at betale lånet tilbage. De kan derfor ikke gå i skole. Lønnen er lav, og der kommer renter på lånet. Måske bliver der også snydt med beløbet. Børnene må fortsætte med at arbejde på fabrikken, så længe familien har gæld. Det er umuligt at komme ud af gælden. Hvis familien får flere børn, skal de også arbejde. De er født som gældsslaver. Det er ikke en urealistisk situation. Op imod 6 millioner børn arbejder som gældsslaver.

Prostitution

Tusindvis af fattige børn i verden sælger deres krop for at overleve. Børn helt ned til 8-10 år arbejder på gaden eller på bordeller. Der er stor risiko for, at de børn bliver syge både på krop og sjæl. Nogle børn havner i prostitution, fordi de bliver kidnappet og solgt til bordeller i storbyer. Det kaldes trafficking. Det er både lokale folk og turister, der giver penge for sex med børn.

Børnesoldater

Der er omkring 300.000 børnesoldater i verden – både piger og drenge. Børn, der har været soldater, har svært ved at leve et almindeligt liv bagefter. De har været med til voldsomme ting. Det kan være overfald på landsbyer, vold og drab. Mange af dem blev tvunget ud i misbrug af narkotika og alkohol. Et misbrug, der gjorde det muligt for dem at holde det hårde liv ud. Tidligere børnesoldater fortæller om mareridt, skyldfølelse, vrede og angst.

Børn som minearbejdere

Børn, der arbejder i miner, udgør en mindre gruppe. Men deres arbejde er til gengæld meget farligt. Arbejdet er tungt og kan give varige skader. Børnene bliver sendt ned i minegange, der er for smalle til de voksne. Det kan være rene dødsfælder, fordi der er alt for lidt sikkerhed og beskyttelse.

I DR Congo i Afrika findes et mineral, som bruges i mobiltelefoner. Det hedder cassiterite. I 2010 kom dokumentarfilmen ”Blood in the mobile.” En instruktør besøgte en mine i Congo, hvor børn arbejdede i dagevis under jorden i smalle gange. Det var ”som helvede på jord,” udtaler en af drengene i filmen.