Foto: Kristian Lytken Laursen

Elisa vasker guld

Sidst ændret
14.01.2021

Elisa er 9 år. Hun arbejder i minen ved Balogo næsten hver dag. Hun vasker jord for at finde guld. Elisa går af små, snoede stier mellem dybe huller i jorden. Her graver mændene jord op. Hun får jorden fra sin bror, og så vasker hun det.

Imellem alle jordklumperne og forskellige små sten er der noget som glimter. Elisa har fundet et lille bitte stykke guld. Hun skynder sig over i det lille telt ved siden af.

Manden i teltet lægger guldet på den lille vægt. Hun har fundet et halvt gram guld. Det får Elisa næsten 50 kroner for. Elisa er glad. Det er meget sjældent, at hun finder guld.

Hjemme hos Elisa

Elisa bor i landsbyen Balogo sammen med sin mor og sine søskende. Da Elisa kommer hjem, er hendes mor ved at lave tô. Elisas familie dyrker hirse, som de laver tô af. De spiser tô til morgenmad, frokost og aftensmad. Før i tiden havde de nok hirse til hele året. Men høsten er ikke så god mere. Derfor må Elisa og hendes familie også arbejde i minen.

Inden aftensmaden leger Elisa med sin bedste veninde, Fati. Fati går i skole i Balogo. Det er en lille skole med 1.-6. klasse. Der er seks klasselokaler og 356 børn i skolen.

Skolen ligger tæt ved Elisas hus. Men alligevel går Elisa ikke i skole. Det er der ikke råd til. Skolen er egentlig gratis, men man skal selv købe en skoleuniform, hæfter og blyanter.

Elisa vil gerne gå i skole og lære at læse og skrive. Hun drømmer om at blive lærer. Så kan hun hjælpe alle børnene i Balogo med at læse. Elisa håber, de finder mere guld i minen. Så kan det være, der en dag bliver råd til at komme i skole.

Historien om Elisa er fra 2017