I Bolivia dyrker de koka

Sidst ændret
17.01.2022
Indholds elementer
Billede
Image
Kokamark
Billede kredit
Foto: Anna Gunkowska
Tekst afsnit

Kokaplanten er en busk med gulgrønne blade og små hvide blomster. Den vokser vildt i Peru og Bolivia. Den vokser i højlandet i Andesbjergene. Her har folk kendt den i mere end 5.000 år. Det er plantens blade, der høstes og bruges.

Den mest almindelige måde at bruge bladene på, er ved at tygge dem. De rulles til en lille kugle, som lægges ind i mundhulen. Det tager lang tid at tygge hele kuglen. Når man tygger kokablade får man ekstra energi og bliver ikke så let træt og sulten. Og man kan bedre klare at leve i højderne uden at få højdesyge.

Kokabladene indeholder meget næring. Så man får både proteiner, kalk, vitaminer og mineraler, når man tygger dem. Derfor bruges bladene også til madlavning for eksempel i sovs og te. Kokabladene knuses også og bruges i creme og naturmedicin.

Titel
Kokaplanten er hellig
Tekst afsnit

For de oprindelige folk i højlandet er kokaplanten en del af livet. Både til hverdag og til fester og ceremonier. Kokaplanten er hellig. Både aymara-folket og quechua-folket kaldte den for ’Mama Kuka’.

Også for inkaerne var planten hellig. Den blev brugt til at holde sig gode venner med guderne.
Sådan er det også i dag. Kokabladene holder den gode forbindelse til guder og forfædre.

Billede
Image
Koka sælger
Billede kredit
Foto: Mike Kollöffel
Titel
Sådan dyrkes koka
Tekst afsnit

Kokaplanterne vokser bedst i subtropisk klima. I Bolivia er det især i to områder: Chapare og Yungas på bjergskråninger i 4.800 – 6.000 kilometers højde. Der kan høstes blade fra samme kokaplante i mere end 30 år. For at få nye planter, samler man plantens frø. Frøene skal gære i et fugtigt rum i fire måneder – så er de klar. De nye frø sås i regntiden.

Der høstes kokablade tre gange om året. Bladene plukkes enkeltvis. De lægges i et fugtigt rum, og næste dag tørres de i solen. De samles i sække og er klar til brug. I Bolivia er det tilladt at dyrke koka til eget brug.

Billede
Image
Kokain pulver
Billede kredit
Foto: Wikipedia Commons
Titel
Fra kokablade til kokain
Tekst afsnit

Når man tygger kokablade eller drikker te med kokablade, så virker det opkvikkende. Som hvis vi drikker kamillete eller kaffe. Der er en lillebitte smule kokain i kokabladene. Da man startede med at lave coca-cola var der lidt kokain i. Men det blev forbudt i 1904.

Man kan trække kokain ud af kokabladene. Man bruger syre og forskellige mineraler til det. Det er både dyrt og svært at fremstille. Og det er også ulovligt. Når kokainen bliver koncentreret er det er stærkt narkotisk stof. Misbrug af narkotika som kokain, heroin og opium er et stort problem i mange lande. I dag er det forbudt for Bolivia at sælge kokablade til andre lande.