Sandudvinding

Sidst ændret
22.02.2024
Indholds elementer
Billede
Image
Gloria_kilifi_hansbach_oxfam-116.jpg-825x520px.jpg
Billede kredit
Foto: Hans Bach.
Tekst afsnit

Der er ikke vand i floden. Det er lang tid siden, det har regnet. Tæt ved kanten står tre kvinder og viser deres bunker med sand frem.

I LæseRaketten kan du læse om Gloria, som bor i Ganze i det sydøstlige Kenya. Den ene af kvinderne er Glorias mor. Tørken har gjort det svært for familierne at leve af landbruget og deres dyr. Glorias far må arbejde i en anden by. Kvinderne graver sand og sælger det videre. Det kan give lidt ekstra penge til mad. 

Titel
Hvad bruger vi sand til?
Tekst afsnit

Sand findes i naturen. Det er en naturlige ressource. I hele verden bruger vi cirka 50 milliarder tons sand om året. Det er kun vand, vi bruger mere af. Sandet bruges til at bygge huse og veje. Og i Kenya bygger de også store havne ved kysten.

Billede
Image
Gloria_kilifi_hansbach_oxfam-120-825x520px.jpg
Billede kredit
Foto: Hans Bach.
Titel
Udvinding af sand kan skade naturen
Tekst afsnit
  • Der bliver fældet træer langs floder.
  • Der bliver lavet veje helt ned til floder, hvor lastbiler bliver læsset med sand.
  • Man graver sand på floders sider (de kaldes sandbanker).
  • Når sandbankerne er ødelagte, kommer der oversvømmelse, når det regner meget.
  • Levevilkår for fisk og dyr ændrer sig.
  • Strande bliver ødelagt. 
  • Havskildpadder får ødelagt deres ynglepladser.
Tekst afsnit

Sandet bliver blandet med cement, vand og sten. Så har man beton til at bygge med. Sandet findes i havet, i søer og floder – og selvfølgelig i ørkenen. Men ørkensand er ikke godt at lave beton af. Derfor udvinder vi sand i hav, floder og søer. 

Sandkrigen i Kenya

Vi bliver flere mennesker på jorden. Mange flytter fra landet ind til byerne. Så der er brug for endnu mere sand til at bygge huse og veje. 

Men der laves også store projekter som havne og jernbaner. Derfor bliver der ofte udvundet sand ulovligt. Sådan er det også i Kenya. I 2007 fik landet en lov om udvinding af sand. Det kræver en tilladelse fra lokale myndigheder at grave sand. Men loven bliver ikke altid fulgt.

Der er ikke kontrol nok med udgravningerne. I Kenya kalder nogen det for ”sandkrigen.” En kamp mellem bæredygtighed og penge. Store firmaer med mange penge graver sand og skader miljøet. Og de udnytter fattige mennesker til at gøre det hårde arbejde. 

Der er ved at være mangel på sand i verden. Derfor skal der passes bedre på sandet og miljøet. Det gælder både i Kenya og mange andre steder i verden.