Wayuu-folkets slægter

Sidst ændret
15.10.2021
Indholds elementer
Billede
Image
Foto: Genesis Gutierrez
Billede kredit
Foto: Genesis Gutierrez
Tekst afsnit

Jennifer og hendes familie tilhører et af Colombias mange oprindelige folk, wayuu-folket. De har levet i det nordlige Colombia og nabolandet Venezuela i mange hundrede år.

Naturen er vigtig for wayuu-folket. Naturen er den jord, deres forfædre har levet på. Wayuu-folket har sine egne traditioner, og de taler også deres eget sprog, wayuunaiki.

Hos wayuu-folket har kvinderne en særlig rolle. De er et matriarkalsk folk. Det vil sige, at kvinden er overhoved i familierne, og folkets ledere er kvinder.

Billede
Image
Foto: CC Juan Lacruz
Billede kredit
Agerhøne. Foto: CC Juan Lacruz
Tekst afsnit

Wayuu-folkets klaner

Wayuu-folket er inddelt i 27 grupper. De kaldes klaner. Hver klan har en kvindelig leder. En klan har sit eget navn, et symbol og en totem – et dyr. Klanerne hedder eiirruku, som betyder “kød”. Morens klan afgør, hvilken klan et barn tilhører.

Jennifers morfar tilhører Uriana-klanen. Men hendes mormor tilhører Gouriyu-klan. Derfor tilhører Jennifer, hendes søstre og mor også Gouriyu-klan. Nogle af de store klaner hedder Ipuana, Sijona og Jayariyu.

Billede
Image
Foto: Heidi Brehm
Billede kredit
Goriyu-klanens symbol. Foto: Heidi Brehm
Tekst afsnit

En klans totem, viser klanens kendetegn. Goriyu-klanens totem er en agerhøne. Det særlige ved agerhønen og Goriyu-klanen er venlighed, at de er hurtige og gode til at flygte fra farer. Når folk fra forskellige klaner mødes, tænker de på de ting, som dyrene står for. På den måde kan folk let forstå hinanden.

Wauyuu-klanernes symboler viser hvor i det nordlige Colombia og Venezuela, hver klan hører til.