Oprindelige folk i Colombia

Sidst ændret
12.01.2021

Oprindelige folk i Colombia

De oprindelige folk i Colombia udgør 3,4 procent af befolkningen. Det svarer til cirka 1,5 millioner mennesker.

Gennem tusinder af år har der levet mennesker i Andesbjergene og jungle-områderne i Colombia. Der er 87 forskellige oprindelige folk i Colombia. De fleste bor i Amazonas-området.

Mange af Colombias folk er ganske små og tæller kun enkelte familier. Flere af dem er i fare for at uddø.

Andoque – øksens folk

Andoque-folket bliver også kaldt for ”øksens folk.” De lever i den sydlige del af Amazonas i Colombia. Her er der fældet en del regnskov for at kunne udvinde gummi. Derfor er der kun omkring 600 mennesker tilbage hos Andoque-folket. For ganske få år siden var der næsten 10.000.

Andoque-folket lever af jagt og landbrug. De dyrker planten yuca, som er en rodknold – og de dyrker ananas og samler madbananer.

Økserne er Andoque-folkets vigtigste redskab. De er lavet af sten. Stenene bliver samlet som en del af et ritual.

Andoque-folket bruger også hellige planter. De har et vigtigt ritual, som hedder Yurupari. Det laver de for at mindes, hvordan de kom til at leve i regnskoven.


Kogi-folket. Foto: Thomas Dahlberg

Kogi-folket

Kogi-folket lever isoleret I Colombias bjerge. De holder til i højlandet ved Sierra Nevada-bjergkæden.

De tror på, at jordens hjerte findes, der hvor de bor. Hvis jordens hjerte kommer ud af balance, vil det skade hele verden. Derfor passer de godt på naturen og kalder sig jordens beskyttere.

Guld-folket

Guld-folket mener, at de stammer fra stjernerne og er sendt fra en anden verden. De bor i området Chocó i Colombias regnskov. Der er omkring 1.200 guld-folk.

Der findes mange andre små oprindelige folk i Colombia.