Ugandas folk og sprog

Sidst ændret
05.07.2020

I Uganda er der over 50 forskellige folk. De to største hedder Baganda og Banyakole. Derefter kommer Basoga og Bakiga.

Det officielle sprog i Uganda er engelsk. I skolerne underviser lærerne på engelsk. Alligevel er der mange, som ikke taler engelsk. Mange taler kun ét eller flere lokale sprog.

Der findes cirka 43 sprog i Uganda. Nogle af de 43 sprog minder om hinanden. Andre er vidt forskellige. Det største sprog er luganda, der tales af Baganda-folket eller cirka 7 millioner mennesker.

Baganda-folket

Baganda-folket taler sproget luganda. En person af Baganda-folket kaldes en Muganda. Baganda-folkets konger hedder alle Kabaka. Banganda-folket kaldes også "Kongens første mænd", fordi deres konge har stor betydning.

Baganda-folket består af 56 forskellige klaner. Man kan se på folks efternavn, hvilken Baganda-klan de tilhører.

 

Banyakole-folket

Banyakole-folket bor især i det sydvestlige Uganda. Banyankole-folkets sprog hedder Runyankole. Det minder om luganda. Banyankole-folket er særligt kendt for deres kvæg. Deres høvdinge får mere magt jo flere køer, de ejer. Se en af Banyakole-folkets danse.

 

Batwa-folket

I det sydvestlige Uganda bor et folk, der kaldes Batwa. De er et pygmæ-folk. Det betyder, at mænd er cirka 143-155 høje cm, og kvinder er cirka 136-144 cm høje.
Batwa-folket er et lille folk på cirka 6000 mennesker. De kaldes "Skovens folk", fordi de har mange hellige steder i regnskoven og et stort kendskab til medicinske planter. I dag har Batwa-folket ikke samme adgang til regnskoven længere. Lær mere om Batwa-folket.