Foto: Emmanuel Museruka

Impala

Sidst ændret
05.07.2020

Impalaer er mellemstore antiloper, der strejfer omkring på savannen og åbne skovområder i det østlige og sydlige Afrika. I regntiden, når der er rigelig mad, samles impalaerne i store flokke på flere hundrede dyr for at spise græs, urter, buske og skud.

Fakta om impalaen

  • Levested: Savannen i det østlige og sydlige Afrika
  • Type: Pattedyr
  • Føde: Forskellige slags græs, planter og frugt
  • Alder: Cirka 25 år
  • Størrelse: 75-95 cm høje
  • Vægt: 40-75 kg
  • Antal: Over 2 millioner i verden
  • Sjove fakta: Kan time fødsler efter regnfald. Impalaen kan udskyde fødsler i helt op til tre uger

Impalaen er et flokdyr

Impalaen lever i sociale flokke. Typisk lever hunnerne i store grupper på op til 100 individer, hvor unge hanner bliver presset ud af flokken, når de bliver omkring 6 måneder gamle.

De unge hanner samler sig i deres egne grupper, indtil de bliver store nok til at tilkæmpe sig et territorie og dermed retten til at parre hunnerne. Alle andre hanner har et territorium, hvor de tager kontrol over hunnerne.

Flokke giver beskyttelse mod rovdyr, såsom løver. Hvis en impala føler sig truet, vil den udløse en alarm, der bringer hele flokken på flugt, og en flygtende impala er intet let bytte.

En mester til at flygte

Når en impala skal flygte fra et rovdyr, kan den nå en topfart på næsten 80 km/t. De er meget hurtige og løber ofte fra deres angriber. Selvom impalaen er hurtig, kan den ikke løbe fra en gepard. I stedet må den springe fra side til side, for at undgå gepardens skarpe kløer.

Udover at være hurtigt, så er impalaen også rigtig dygtig til at hoppe højt og langt. Den kan faktisk springe op til 2,5 meter i luften og ni meter i længden. Det er det samme som at springe over en bybus og længere end verdensrekorden i længdespring for mennesker. 

Impalaen må også være snedig, for at undgå at blive spist. Så den drikker kun vand, når solen bager allermest. På dette tidspunkt ligger rovdyrene nemlig i skyggen og sover. Impalaen føder også kun kalve, når det har regnet en masse. Det er svære at få færten af unger efter regn. De mange vandhuller forvirrer rovdyrene. De ved ikke, hvilket sted de skal ligge på lur, for at hapse en lille kalv.

Se en stor flok impalaer fra Uganda. Læg mærk til hvor flotte striber de har i pelsen.

Video