Foto: CC Warriorwomen531

Gorilla

Sidst ændret
20.12.2021

Hvis man er heldig, kan man finde den store bjerggorilla dybt inde i Ugandas skove. Gorillaen er et helt særligt dyr. Gorillaen er det dyr i verden, der rent biologisk ligner os mennesker allermest. Gorillaernes naturlige levested er de tropiske skove og bjerge i Østafrika. De lever i et meget lille område mellem landene Uganda, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo.

De sultne aber

Voksne bjerggorillaer kan spise op til 35 kilo planter om dagen. De spiser blomster, blade, bær og rødder. Hver dag må de flytte sig dagligt for at finde føde. De sover et nyt sted hver nat og flytter sig igen i løbet af dagen.

Fakta om gorillaen

  • Levested: Tropiske skove og bjerge i Østafrika
  • Type: Pattedyr
  • Føde: Blomster, blade, bær og rødder
  • Alder: 30-50 år
  • Størrelse: 1,25-1,75 meter høje
  • Vægt: 100-275 kg.
  • Antal: Lige over 1000 i verden
  • Sjove fakta: Gorillaer deler 98% af deres DNA med mennesker

Alfahannen kaldes sølvryg

Gorillaer lever i grupper med fem og sommetider helt op til 30 gorillaer. Gruppen ledes af en stærk og stor han, som beskytter og bestemmer over gruppens hungorillaer og unger.

I dyreverdenen kalder man ofte den ledende han for alfahan. Men hos gorillaer kaldes hannen faktisk for Silverback (Sølvryg). Navnet stammer fra hans udseende. Når en hangorilla er fuldvoksen, får den et skjold eller saddel med tydelige grå eller sølvfarvet hår på ryggen. Det er bare håret, der skifter farve.

Den sølvgrå farve er med til at vise andre hanner, at han bestemmer i gruppen.

En truet dyreart

Gorillaen er et truet dyr. Deres skove bliver fældet, og de jages af krybskytter. De er i fare for at blive smittet med sygdomme fra mennesker. Klimaforandringerne og turisme påvirker også deres levesteder.
NGO’er, regeringer og lokalsamfund har siden arbejdet hårdt for at beskytte gorillaerne. Indsatsen har været en succes. Den truede gorilla har det nu bedre. Nye tal fra 2018 viser fremgang i bestanden. Nu findes der over 1.000 gorillaer i verden.

Video