I marken med Gladys
Gladys fra LæseRaketten er masai. Hendes familie har levet af at holde dyr i mange hundrede år. Men når der er tørke som nu, er der ikke mad til dyrene. Det er blevet for svært og usikkert at holde dyr. Så Gladys’ mor, Faith, vil gerne lære at dyrke jorden. Hun er med i et projekt, hvor hun og 40 andre kvinder er ved at lære at passe en mark – at så, vande, luge og høste.
Gladys er tit med sin mor i marken. Hun kan godt lide at lære at dyrke jorden.
Gladys’ mor er med i et projekt, som Oxfam har sammen med vores partnere. Det hedder ”drevet af solen.” Det foregår på en stor mark i Ildamat Ward.
Den pumpe, der pumper vandet op af brønden i nærheden, er drevet af energi fra solceller. På marken står også to tanke, der bliver fyldt op ved hjælp af en lille pumpe, der kører på solenergi.
Vandet i de sorte tanke bruger kvinderne til at drypvande med. Når de åbner for tankene, løber vandet ud i de mange slanger, der ligger på marken.
Slangerne har et lille hul ved hvert sået frø. Her drypper vandet ud. Når man kan vande på den måde, betyder det ikke så meget, om det regner eller ej.
Kvinderne får både undervisning inde i et klasseværelse og ude på marken. I Kenya kaldes en mark for en shamba.
I Ildamat Ward kan man høste tre gange på et år. Kvinderne fik penge til at købe frø til første såning. Da de havde dyrket og høstet løg, solgte de dem selv på markedet i Kajiado. Pengene, de tjente, har de brugt til at købe de næste frø for. Nu har de sået vandmelon og grøn peberfrugt. Grøntsagerne er valgt, fordi de kan sælges til en høj pris på markedet.
Kvinderne er med i projektet uden at betale eller få løn. De er der for at lære. De fleste vil lave en mark selv, når projektet er slut. Det vil Gladys’ mor også.