Denne moské er bygget i jord og kaldes for "Mudder-moskéen". Den ligger i byen Bani.
Foto: William Vest-Lillesøe

Religion i Burkina Faso

Sidst ændret
13.01.2021
(Opdateret i 2021)

I Burkina Faso tror folk på forskellige ting. De lever fredeligt side om side.

De fleste mennesker i Afrika er troende. Det gælder også i Burkina Faso.

Den mest udbredte religion i Burkina Faso er islam. Cirka 60 % af befolkningen er muslimer. Burkinske muslimer er tolerante. Fundamentalister har ikke stor indflydelse. Siden 2017 har forskellige grupper fra Islamisk Stat forsøgt at øge deres indflydelse i Burkina Faso. Især i den nordlige del af landet. Grupperne kommer primært fra nabolandet Mali.

Omkring 40 % fordeler sig på kristne (katolikker og protestanter) og animister. Animister er folk, der tror på, at alting i naturen har en sjæl, der kan tilbedes.

Anismisme fylder meget i Burkina Faso. Animister tror på, at ens forfædre påvirker ens liv. De tror også på kræfter i naturen. Animister tilbeder ånder, som de laver ofringer til.

I Burkina Faso respekterer man alle religioner. Landets nationale helligdage omfatter både islamiske og kristne højtider. På kirkegårde ligger kristne og muslimer begravet side om side, og præsidenten har en rådgiver fra hver religion.

Eksempler på animisme

  • Mossierne vil ikke slå sorte dyr ihjel. De tror, at det vil kalde onde ånder frem.
  • Mossi-kvinder må ikke fløjte om natten. Det vil kalde på onde ånder.
  • Ånderne kan hidses op, hvis man gør noget forkert. Har man gjort noget forkert, må man lave en ofring. Det kan for eksempel være en kylling. Blodet fra ofringen vasker ondskaben væk.