Fra blomst til bluse
Når du køber en ny bluse af bomuld, har den allerede været på en lang rejse. Måske har den været flere gange rundt om jorden.
Desværre kan rejsen skade miljøet og de mennesker, som arbejder med bomulden.
Sådan er plantens liv
Bomuldsplanten starter som et lille frø. Efter nogle få dage i jorden spirer frøet, og en lille plante begynder at vokse frem. Efter et par måneder sætter planten blomster. Blomsterne er først hvide. Senere skifter de farve til gul, lyserød og til sidst kraftig rød.
Efter kort tid bliver blomsterne erstattet af frøkapsler. Det er plantens frugter, men de kan ikke spises. Når frøkapslerne visner og sprækker, kommer små hvide totter af bomuld til syne. Totterne består af små fibre, som beskytter frøene indenunder. Det er disse fibre, man høster og laver stof af.
Desværre bliver bomuld ofte angrebet af skadedyr og insekter. For at holde ukrudt og skadedyr væk bruger man giftige sprøjtemidler. Rester af sprøjtegift synker ned i jorden, når det regner. Det kan skade miljøet. De kan også være farlige for de mennesker, som arbejder i markerne.
Sådan laver man en bluse
Bomuldsfibre er korte og snoede. De er tyndere end et hår. Man kan trække dem ud og sno dem sammen til en fast tråd. Det kalder man at spinde. Bagefter skal trådene væves sammen til stof. Så skal det klippes, syes, bleges og farves, så man kan få en flot bluse.
De forskellige trin foregår tit forskellige steder. Måske bliver bomulden høstet og spundet i Burkina Faso. Bagefter bliver den måske vævet og farvet i Bangladesh, syet i Kina og pakket i Tyrkiet, før den færdige bluse endelig når en butik i Danmark.
Farlige kemikalier
Når tøjet skal farves eller bleges, bliver der brugt kemikalier. Mange kemikalier er farlige for både arbejderne og miljøet. Nogle steder leder man spildevand med kemikalier ud i floder og søer, hvor det slår dyr og planter ihjel.
Ting, vi køber i Danmark, kan altså skade natur og mennesker andre steder i verden. Derfor er det vigtigt at huske på tøjets lange rejse. Vi skal hjælpe hinanden med at passe på miljøet alle steder. Læs mere om, hvordan du kan mindske kemi i din hverdag.
Print billedet af bomuldens rejse fra blomst til bluse
Sådan passer du på miljøet
Der er heldigvis ting, vi kan gøre for at passe på miljøet. Du kan for eksempel købe tøj med et miljømærke. Det betyder, at der ikke er brugt kemikalier til at lave det. Du kan også give dit brugte tøj væk til genbrug. På den måde får tøjet et længere liv, så der ikke hele tiden skal købes nyt.
Læs mere om ansvarligt forbrug, som er et af FN’s nye verdensmål.