Oprindelige folks rettigheder

Sidst ændret
15.01.2022
Indholds elementer
Billede
Image
rettigheder
Billede kredit
Foto: Toke Nyborg
Tekst afsnit

De fleste oprindelige folk har oplevet at blive undertrykt. Spanierne undertrykte de oprindelige folk i Bolivia i kolonitiden. De oprindelig folk kunne ikke længere bestemme over deres eget land. Mange blev tvunget til at arbejde i minerne for spanierne. I dag går det heldigvis lidt bedre.

I 2005 fik Bolivia deres første præsident, der tilhørte et oprindeligt folk. Han var med til at lave en ny grundlov i Bolivia. Den beskriver, at de oprindelige folk i Bolivia har en række særlige rettigheder. De har ret til at blive undervist på deres eget sprog i skolen. Og deres kultur og traditioner skal respekteres og deres hellige steder beskyttes.

Selvom de oprindelige folk har fået mange rettigheder, er det ikke altid, de bliver overholdt. For eksempel oplever de stadig racisme. Og de har ikke altid lige adgang til at tage beslutninger i landet. Derfor er det fortsat vigtigt at kæmpe for, at deres rettigheder bliver overholdt.

Billede
Image
FN
Billede kredit
Foto: OpenClipart Vectors
Titel
Erklæringen om de oprindelige folks rettigheder
Tekst afsnit

I 2007 vedtog de Forenede Nationer ”Erklæringen om de oprindelige folks rettigheder”. Den beskriver mange af de samme rettigheder som Bolivias grundlov. Den gælder for alle oprindelige folk i hele verden.