Oprindelige folk i verden

Sidst ændret
15.01.2022
Indholds elementer
Billede
Image
Foto
Billede kredit
Foto: Eva Køngerskov
Tekst afsnit

Der er over 370 millioner oprindelige folk i verden. De er fordelt på 70 lande i over 5.000 forskellige grupper. Langt de fleste bor i Asien. I Norden snakker vi om det oprindelige folk i Grønland og samerne i Nordskandinavien.

Oprindelige folk er ofte de grupper, der var i et land, før det blev koloniseret. En kolonimagt er et andet land, der kommer udefra og overtager styringen af landet. Tit har de oprindelige folk deres egen kultur, tro og sprog. Og tit har de et helt særligt forhold til den jord og natur, de har boet på i generationer.

Grupper af oprindelige folk bor ikke altid i det samme land. Det er fordi kolonimagterne har lavet landegrænserne uden at tænke på de mennesker, der bor i landet. For eksempel bor aymara- folket både i Bolivia, Peru og Chile.

Mange oprindelige folk har oplevet at blive behandlet dårligt. De er blevet tvunget til at tilpasse og ændre deres sprog og kultur. Flere har også været tvunget til at flytte fra deres område eller lave farligt arbejde. I dag er verden mere opmærksom på at behandle oprindelige folk godt. Og give dem bedre muligheder for at bestemme over deres områder. Men vi er ikke helt i mål endnu. Flere oprindelige folk oplever stadig racisme og misbrug.

Verdens oprindelige folk er vigtige for at bevare kulturel forskellighed i verden.