Folk og sprog i Guatemala
Der har boet maya-folk i Mellemamerika i flere tusind år. De er nogle af Guatemalas oprindelige folk. Deres historie går, så vidt man ved, helt tilbage til 2.000 f.Kr.
I dag lever der maya-folk i hele Mellemamerika og i det sydlige Mexico. Lidt mindre end halvdelen af Guatemalas befolkning oprindelige maya-folk.
Da Spanierne kom til Guatemala i 1524, blev landet en spansk koloni. Lidt mere end halvdelen af befolkningen er i dag efterkommere af spanierne. De kaldes for latinoer eller mestizoer. De fleste bor i de større byer og taler kun spansk. Roni fra LæseRaketten er latino.
Det officielle sprog i Guatemala er spansk. Det taler mere end 9 ud af 10 guatemalanere. Men mange taler også deres eget sprog.
Der findes 22 forskellige mayafolk i Guatemala med hver deres sprog, historie og kultur. De fleste bor på landet. I LæseRaketten kan du møde familier fra både achi, k’iche’, tzutuhil og q’eqchi’
K’iche’-folket er det største maya-folk i Guatemala. Der er cirka 2 millioner, som er maya-k’iche’er. De bor især i Guatemalas højland. Rudy fra LæseRaketten er maya-k’iche’.
Q’eqchi’-folket er det næststørste maya-folk i Guatemala - og et af de største i Mellemamerika. De lever især i det nordlige lavland og det centrale højland. Q’eqchi’-sproget er det mest udbredte maya-sprog i Guatemala. Cheily fra LæseRaketten er en del af Q’eqchi’-folket.
Achi-folket bor i bjergene og byerne i regionen Baja Verapaz. Cirka 180.000 mennesker er maya-achi, ligesom Yonatan fra LæseRaketten.
Tzutuhil-folket bor især i det vestlige Guatemala i byerne mellem vulkanerne om Atitlán-søen. I dag er cirka 106.000 personer maya-tzutuhil. Andreina fra LæseRaketten er tzutuhil.
Udover latinoerne og maya-folk bor der også to andre folk i Guatemala.
Xinka-folket er et andet oprindeligt folk i Guatemala. De taler et helt andet sprog end maya-folkene. De bor især i det sydøstlige Guatemala. Der er cirka 260.000 xinka’er. Men kun meget få taler sproget. Juan Carlos fra LæseRaketten er en del af xinka-folket.
Garifuna’erne er efterkommere af slaver fra Afrika og oprindelige folk fra den caribiske ø St. Vincent. De kom til Guatemala i 1800-tallet. I dag bor de især ved den caribiske kyst – og også i andre lande i Mellemamerika. Deres sprog og kultur er en blanding af afrikansk og arawak, som er et oprindeligt caribisk sprog. Sproget har også indflydelse fra fransk, engelsk, hollandsk og spansk.