Tegning: Stine Dippel

Svalehale-sommerfugl

Sidst ændret
12.01.2021

Den afrikanske svalehale er en stor sommerfugl. Den hedder en svalehale, fordi den har to vingespidser, som ligner en svalehale. Den lever i de afrikanske regnskove. I Sydsudan lever den i de tropiske skovområder i syd.

Giftig

I Sydsudan findes over 340 forskellige slags sommerfugle. Hvis du skal finde en kæmpe svalehale, så se efter de sorte, orange og grønne vinger. Men pas på med at røre den. Svalehale-sommerfuglen er giftig – også for mennesker, der rører ved den.


Foto: Pixabay / CC

Fakta om svalehalen

  • Levested: Tropiske regnskove
  • Type: Insekt
  • Føde: Nektar
  • Størrelse: 18-23 cm
  • Antal: 10.000 i Sydsudan. 900.000 på verdensplan
  • Sjove fakta: Sommerfugle smager med fødderne. Sommerfugles smagsløg sidder nemlig i fødderne.

Mange sommerfugle og natsværmere har stærke farver og store pletter på vingerne. Som alt andet i naturen har farverne og pletterne på sommerfuglens vinger et særligt formål. Her kan farverne bruges til at fortælle rovdyr, at det er en dårlig idé at tage en bid af dem. Flere sommerfuglearter kan også udskille en slimet væske, der giver kløe på hænderne, hvis man går med dem i hånden.

Magisk forvandling

Alle sommerfugle går igennem en magisk forvandling. Livet som sommerfugl starter som et lille æg. Ægget bliver til en larve, som senere forpupper sig. Den magiske forvandling sker inde i puppen, hvor larven udvikler sig og bliver til en smuk sommerfugl.

Bestøvning

Svalehalen lever mest af nektar fra blomster. Sommerfugle elsker blomster, fordi de har nektar, som er en slags sødt sukkervand. Sommerfuglen flyver fra blomst til blomst og stikker sin lange snabel ned i blomsterne for at suge nektar. Mens sommerfuglen suger, vil den ofte få blomsterstøv på sig, som den tager med sig til nye blomster. På den måde bliver planter bestøvet og kan sætte nye frø. De planter, der bliver bestøvet af insekter, har ofte farverige og duftende blomster, som lokker insekterne til sig.

Farvelæg en svalehale-sommerfugl

Print pdf'en ud og farvelæg en svalehale-sommerfugl