Tegning: Stine Dippel

Nilkrokodille

Sidst ændret
12.01.2021

Nilkrokodillen er den største krokodille i Afrika. Den lever i vandhuller og i Den Hvide Nil i Sydsudan. Her ligger den på lur og venter på byttedyr.

Nilkrokodiller er ikke kræsne. Deres føde består både af fisk, zebraer, gnuer og afrikanske bøfler. Nogle gange spiser de også små flodheste og fugle.


Foto: Pixabay / CC

Fakta om nilkrokodillen

  • Levested: I Nilen og i vandhuller og vådområder syd for Sahara 
  • Type: Krybdyr
  • Føde: Nilkrokodillens typiske byttedyr er bøfler, zebraer og antiloper
  • Alder: 40-50 år
  • Størrelse: 3,5-5 meter
  • Vægt: Op til 1 ton
  • Antal: Mellem 250.000 og 500.000 krokodiller i naturen
  • Sjove fakta: Nilkrokodillen har 68 tænder!

Den stille jæger

Nilkrokodillen er et farligt og hurtigt rovdyr. Men også et dovent ét af slagsen. Den er kendt som den stille jæger, fordi den venter på, at byttet kommer tæt nok på, før den i det rigtige øjeblik angriber sit bytte. Når nilkrokodillen er på jagt, ligger den under vandet. Her kan den vente i flere timer og nogle gange dage. Krokodillens næsebor, øjne og ører er placeret på toppen af dens hoved. På den måde kan den trække vejret, selvom hele kroppen er dækket af vand.

68 tænder

Nilkrokodillen er svær at se, fordi dens brunlige farve kamuflerer den i det grumsede flodvand. Når et dyr stikker hovedet ned til vandet, så angriber krokodillen. Med sine 68 tænder bider krokodillen sig fast om halsen på byttedyret, og hiver det ned under vandet.

Nilkrokodillen er et krybdyr, og som andre krybdyr lægger den æg. Efter parringen mellem nilkrokodillerne graver hunnen sin rede i en sandbanke tæt på flodbredden. Her ligger hun omkring 50 æg. Æggene bliver lagt en halv meter nede i sandet. Herefter dækker hun æggene til med sand. Der går 3 måneder før æggene udklækkes. Imens vogter hunkrokodillen over sin rede. Når æggene er tæt på at klækkes, kan der høres kvækkende lyde fra reden. Lydene tiltrækker hunnen, som hurtigt graver sine unger fri fra sandet. Derefter transporterer nilkrokodillen sine unger ned til floden.