Tegning: Stine Dippel

Kamæleon

Sidst ændret
12.01.2021

Kamæleoner har store og roterende øjne. Øjnene kan endda bevæge sig i hver sin retning på samme tid. På den måde kan de hurtigt få øje på insekter i nærheden eller rovdyr, som de skal flygte fra.


Foto: Pixabay / CC

Fakta om kamæleonen

  • Levested: Skov og savanne syd for Sahara
  • Type: Krybdyr
  • Føde: Insekter
  • Alder: 5-8 år
  • Størrelse: Op til 39 cm lang
  • Sjove fakta: Kamæleonen har 3 lag hud, som den bruger til at skifte farve med

Slanger er kamæleonens farligste fjende. Derudover jages kamæleonen også af katte, fugle og gnavere.

En hurtig jæger med en lang tunge

Kamæleoner har en helt særlig måde at jage på. Kamæleonens hurtige tunge kan strækkes til 2,5 gange dens egen længe. Samtidig kan de roterende øjne se i en vinkel på 360 grader. Når kamæleonen får øje på et insekt, skyder den tungen ud på under 1/1000 sekund. Det gør den ved at spænde to muskler, der sidder på hver sin side af en knogle inde i munden. Knoglen fungerer som en katapult, der kaster tungen ud. Herefter bliver insektet fanget for enden af den klistrede tunge og bliver hurtigt trukket tilbage til kamæleonens mund.

Kamæleonen er også dygtig til at klatre i træer. På grund af dens sammensmeltede tæer på fødderne, kan den gribe fat om grene med tæerne. Faktisk lever kamæleoner for det meste i træer. De kommer kun ned på jorden for at jage insekter, eller hvis de bliver jagtet af rovdyr. Men på grund af kamæleonens kamuflerende superevner og roterende øjne, kan det være svært at fange den.

Kamæleonens kamuflage

Kamæleonen har tre lag hud, som den bruger til at skifte farve med. Den skifter mellem gule, brune, grønne og røde farver.Hvert af de tre lag hud indeholder celler som trækker sig sammen eller udvider sig alt efter kamæleonens humør. Når en hun er klar til parring, går hun fra at være helt grøn til rød. Eller når en han kommer ind i en andens territorium, bliver den helt gul for at signalere, at den er klar til kamp.