Kristendom i Jordan
I Jordan er omkring 2,2 % kristne. (opdateret 2021) De tror på kristendommen. De tror på Gud og Jesus. Bibelen er kristendommens hellige bog.
Der har levet kristne i det område, der i dag er Jordan, siden kristendommen opstod for omkring 2000 år siden. Der er flere historiske steder i Jordan, der har stor betydning for både kristne og jøder. De fleste kristne i Jordan bor enten i hovedstaden Amman eller i dalen langs Jordanfloden.
Der findes forskellige fortolkninger af bibelen og derfor forskellige grene af kristendommen. De fleste kristne i Jordan er græsk-ortodokse eller romersk-katolske.
Santa tænder lys i kirken - Foto: William Vest Lillesøe
I Danmark er de fleste kristne protestanter. I videoen om Santa, kan du se, at Santas kirke ser anderledes ud end mange danske kirker. Den er for eksempel udsmykket med guld og store billeder. Der bliver også tændt mange små lys til ære for helgener.
I Jordan er muslimer og kristne gode til at leve side om side. De hjælper og respekterer hinanden. For eksempel er Shahed med til at pynte juletræ hos sin kristne veninde. Kristne og muslimer i Santas hjemby byggede i fællesskab den katolske kirke op igen efter en brand.
Græsk-ortodoks og romersk-katolsk kristendom
Græsk-ortodoks kristendom og romersk-katolsk kristendom delte sig i 1054. Geografisk var det en splittelse mellem øst og vest. Religiøst var de to største forskelle, hvad pavens rolle skulle være, og hvordan trosbekendelsen skulle lyde.
Den romersk-katolske kristendom mener, at paven er den absolut højeste autoritet. Den græsk-ortodokse kristendom mener i stedet, at de enkelte biskopper selv bestemmer. Uenigheden om trosbekendelsen skyldes, at den græsk-ortodokse kristendom mener, at Helligånden er en selvstændig guddommelig kraft. Det er i modsætning til den romersk-katolske kristendom, der mener, at Helligånden er underordnet Gud og Jesus.
Både græsk-ortodoks kristendom og romersk-katolsk kristendom mener, at fællesskabet i kirken, gudstjenester og nadver er meget vigtigt. De adskiller sig begge fra den protestantiske kristendom, som Folkekirken i Danmark er en del af. Protestanter tror ikke på helgener, og de mener ikke, at paven skal spille en central rolle.