En moske i Jordan
Foto: William Vest-Lillesøe

Islams fem søjler

Sidst ændret
02.07.2020

Et vigtigt element i islam er de fem søjler. De udgør kernen af islam. Hver af disse søjler er en religiøs handling. De er i en bestemt rækkefølge. Den første er den letteste. Den sidste er den sværeste.


Mohammed på vej hen til fredagsbøn - Foto: William Vest-Lillesøe

1. Shahada

Den første søjle er trosbekendelsen. Den hedder Shahada. Det er en måde at sige, at man tror på islam – man bekender sin tro. Det minder om, når kristne siger trosbekendelsen. Når der kaldes til fredagsbøn fra moskeerne, er trosbekendelsen en del heraf. Det kan man blandet andet høre i videoen om Ammar og Mohammad.

2. Salat

Den anden søjle er de daglige bønner. De hedder Salat.
I islam er der fem bønner hver dag. Det er disse bønner, som Shahed siger, hun vil bede, når hun ikke går i skole længere. Inden man beder, skal man vaske sig, ligesom Ammar og Mohammad gør, inden de skal i moskeen til fredagsbøn. Kvinder og mænd beder ofte hver for sig. Nogle moskeer har forskellige rum til mænd og kvinder. Andre steder beder kvinderne hjemme, mens mændene går i moske. Det er derfor, onklen følges med Ammar og Mohammad til moskeen, og tanten bliver hjemme sammen med pigerne.

3. Zakat

Den tredje søjle er at betale en del af sine penge til gode formål. Det hedder Zakat.


Nidal i Mekka med sin bedstemor - Foto: William Vest-Lillesøe

4. Sawm

Den fjerde søjle er at faste under ramadanen. Det hedder Sawm. Ramadanen er en måned i den islamiske kalender. Den islamiske kalender følger månen, derfor ligger ramadanen på et nyt tidspunkt hvert år. Under ramadanen  spiser man ikke fra solopgang til solnedgang. Man må kun spise, når det er mørkt. Det gør Shahed. Hun siger, at hun oplever på sin egen krop, hvordan det er at mangle noget, når hun faster.

5. Hajj

Den femte søjle er pilgrimsrejsen til Mekka. Den hedder Hajj. Det er en rejse, man skal tage en gang i løbet af sit liv. Mekka er en by i Saudi-Arabien. Profeten Muhammed blev født i Mekka og boede der en stor del af sit liv. Mange er nødt til at spare op i flere år for at have penge til rejsen. Nidal har næsten lige været afsted. Han blev inviteret med af sin bedstemor. Så hjalp han hende med at komme rundt, mens de var afsted.