Dyrkning af jorden
Foto: Emmanuel Museruka
Der findes enkelte store farme I Uganda. Men langt de fleste mennesker i Uganda er afhængige af de planter, de selv kan dyrke på markerne. Hver familie dyrker kun det, de selv skal bruge.
Mange dyrker jorden med håndkraft, eller ved at spænde et okser foran en plov. Hele familien hjælper med arbejdet i marken og med høsten.
Hvad kan gro i Uganda?
Regnen er vigtig for en god høst. I Uganda regner det i to perioder om året. Nogle år er regnen forsinket eller kommer slet ikke. Så kan planterne ikke gro, og der er ikke mad nok til hele året.
I det sydlige Uganda i området omkring Victoriasøen er jorden rigtig god, og der falder nok regn til, at man kan høste flere gange om året.
Ugandas vigtigste fødevarer er blandt andet kassava, søde kartofler, hirse, majs, bønner, bananer, jordnødder og mange forskellige slags grøntsager.
Selvom det meste af Ugandas landbrug er drevet af familier, er der også få afgrøder, som sælges til andre lande. Uganda sælger især kaffe, te og bomuld.
Bananer hver dag
På det største sprog i Uganda hedder banan ”matooke”, der betyder mad. De fleste ugandere spiser bananer hver dag. Men det er ofte en anden slags bananer, end dem vi kender i Danmark.
I Uganda kan man godt få søde bananer, som kan spises rå. Men de dyrker også mange melbananer. Melbananer eller plantain skal steges, koges eller laves til mel, før de kan spises. De er ikke søde, men de smager dejligt, når de er stegt eller som en grød af bananmel.
Se hvordan kvæget trækker ploven og jorden gøres klar til dyrkning: