Afrikas største sø

Sidst ændret
05.07.2020

Victoriasøen

Victoriasøen dækker cirka 69.000 kvadratkilometer og er Afrikas største sø. Søen blev opkaldt efter Storbritaniens Dronning Victoria, da en brite for første gang besøgte søen i 1858.

Victoriasøen er så stor at den ligger delvist i Uganda, Kenya og Tanzania. Kysten er 3440 kilometer lang. Hele Danmark har i alt kystlinje på 7314 kilometer. På sit dybeste punkt er Victoriasøen 82 meter dyb, og den har mere end 3000 øer. Danmark har cirka 400 øer.

Nilens udspring

Victoriasøen er verdens næststørste ferskvandssø. Det betyder, at vandet i søen ikke er salt. Derfor kan det bruges til at vande marker. Det er også blevet brugt som drikkevand til mennekser og dyr. Men vandet er i dag så beskidt, at man bliver meget syg af at drikke vandet.

Victoriasøen er også udspring for den store flod Nilen, der løber hele vejen fra Østafrika til Middelhavet.


Foto: Katrine Broch Hansen

Handel og dyreliv

Victoriasøen giver næring til jorden omkring søen, og der dyrkes mange afgrøder i området. Der bliver blandt andet dyrket kaffe, te og bomuld på markerne omkring søen.

Der lever også mange forskellige fisk i Victoriasøen, og mange mennesker lever af fiskeri fra søen. Victoriasøen er altså et vigtigt sted for Uganda og resten af Østafrika.

Søen er også brugt som en handelsrute og transportvej mellem Uganda, Kenya og Tanzania. Det betyder, at der bor rigtig mange mennesker ved søens bredder.