Neem-træets hemmelighed

Sidst ændret
08.01.2021

I Sydsudan er det almindeligt at bruge naturmedicin. En af de planter, som er kendt for sin helbredende virkning er neem-træet. Alle dele af træet kan bruges til medicin - både rødder, bark, blade og frugter. Produkterne bruges for eksempel mod feber, infektioner, eksem, parasitter og lus.

Nogle gange blandes udtræk fra neem-træet med andre planter fx citrongræs, mango, guava og moringa. Træets frugter kan også bruges i madlavning.

Neem-træets bark bruges mod malaria


Neem-træets blade Foto: William Vest Lillesøe

Den Hvide Nil løber gennem hele Sydsudan. I regntiden breder floden sig og kæmpestore områder af sumpen al-Sudd bliver oversvømmet. Her er fyldt med malariamyg – og sygdommen er udbredt. Hvert år er der mange mennesker, især børn i Afrika, der dør af malaria. Man regner med, at mellem 1,5 og 3 millioner mennesker dør af sygdommen hvert år.

Medicin mod malaria bliver lavet af udtræk af bark fra neem-træet. Det kan blandes med fx ingefær og koriander og regnes for et effektivt middel mod malaria.

Hvad er malaria?

Malaria er en febersygdom. Når man bliver syg, kan det føles som influenza. Malaria skyldes en lille parasit, der lever i blodet. Den overføres til mennesker via stik fra myggearten Anopheles. Malaria findes mest i lande, der har tropisk klima. For at beskytte sig mod malaria, er det vigtigt at sove under et myggenet.
 

Fakta om neem-træet


Foto: William Vest-Lillesøe

Neem-træet vokser i tropiske områder i både Afrika og Indien. Træet tilhører mahogni-familien. Det vokser hurtigt og klarer sig godt i tørketiden.

Træet kan blive meget gammelt – 150 til 200 år. Det kan blive op til 12 meter højt. De aflange blade kan blive 50 cm lange. Når træet blomstrer, dufter blomsterne som honning.

Neem-træet kan fjerne ukrudt


Foto: Rajib Ghosh creative commons

Neem-træet kan også hjælpe med at bekæmpe skadedyr i landbruget. Frøene lægges i vand og kan bruges som et ugiftigt sprøjtemiddel på markens planter. Det kan være med til at sikre en god høst.

Neem-træet kan altså bekæmpe skadedyr uden at skade miljøet.