Skriv til din mor
Det er meget vigtigt, at din nyhed fortælles i et sprog, der er til at forstå. Hvis du bruger en masse svære ord, så sidder der sikkert nogle læsere, der ikke gider læse videre, fordi de ikke forstår halvdelen af din artikel.
Et godt råd, som dog ikke skal tages alt for bogstaveligt, er derfor: Skriv til din mor. Det betyder, at du skal skrive din artikel eller oplægget til tv-udsendelsen, så en der ikke har lært om Bolivia, koka eller fattigdomsgrænsen i skolen kan forstå, hvad du taler om. Og hvordan gør man så det:
Undgå fremmedord eller forklar dem
I stedet for at skrive ”37 procent af Bolivias befolkning lever under den Internationale fattigdomsgrænse”, så skriv ”Mere end hver tredje bolivianer lever under den internationale fattigdomsgrænse. Det betyder, at de har mindre end én dollar og leve for om dagen.”
Vær konkret og brug eksempler
Hvis du skal forklare noget svært, så brug eksempler til at forklare, hvad du mener. ”Marvin fra Boliva lever under FN’s internationale fattigdomsgrænse. Det betyder, at han må klare sig for mindre end 6 kroner om dagen. 6 kroner er, hvad én pakke tyggegummi koster i Danmark”.
Sig det ikke – vis det
Gør sproget levende og tegn et billede for læseren, så det bliver sprogligt flot og spændende at læse eller høre på.
Eksempel
Sig det: Marvin er fattig.
Vis det: Når Marvin går i seng om aftenen, er det ikke i en blød seng med puder og dyner, men på et stykke pap. Han har ikke noget tæppe til at tage over sig, hvis han fryser. Der er ikke nogen læselampe eller en bog, han kan falde i søvn til. Hans mave knurrer af sult, men han får først noget at spise i morgen eftermiddag - hvis han er heldig.
Og vigtigst af alt: Skriv så du selv forstår det!