Befolkningspyramide. Foto: CIA worldfactbook.

Fakta om Kenya

Sidst ændret
26.02.2024
Indholds elementer
Tekst afsnit

Da Kenya blev et selvstændigt land i 1963, var landets økonomi en af de stærkeste på det afrikanske kontinent. Alligevel har Kenya oplevet mange problemer i løbet af de sidste 60 år. Blandt andet korruption, hurtig befolkningstilvækst og stor ulighed mellem de rigeste og de fattigste i landet. Også klimaforandringer har påvirket Kenya meget. Tørke og oversvømmelser har store konsekvenser for både landets økonomi og befolkningens liv. 

Geografi og klima: Kenya ligger i det østlige Afrika og grænser op til Etiopien, Sydsudan, Uganda, Tanzania og Somalia. Mod øst har Kenya en kyst ud til det Indiske Ocean. Landet har et meget varieret landskab. Derfor er klimaet også forskelligt. I det nordlige Kenya er der meget tørt. Men mod kysten er landskabet grønt og frodigt.

Hovedstad: Kenyas hovedstad hedder Nairobi og ligger i den sydlige del af landet. Der bor over 5,5 millioner mennesker i Nairobi. Det er derfor Afrikas fjerde største by.

Højeste punkt: Mount Kenya er det højeste bjerg på 5.199 meter.

Areal: Kenya er 580.367 kvadratmeter. Det er cirka 13 gange større end Danmark. 

Befolkning: Der bor omkring 57 millioner mennesker i Kenya. Af dem findes der mange forskellige folk. De største grupper er kikuyu 17%, luhya 14%, kalenjin 13%, luo 10% og kamba 10%. I Kenya er befolkningen meget ung. Næsten 4 ud af 10 er under 15 år. Den gennemsnitlige levealder er 70 år. I Danmark er den 81.

Sprog: De to officielle sprog i Kenya er engelsk og swahili. Derudover taler man mange forskellige sprog, fordi alle befolkningsgrupper har hver sin dialekt. Der findes mere end 40 forskellige grupper. De mest populære sprog er kikuyo, dholuo og kamba. 

Religion og tro: Der er religionsfrihed i Kenya, og mange er religiøse. De fleste er kristne, det er næsten 9 ud af 10. Og næsten 1 ud af 10 muslimer. Resten følger enten andre religioner eller er ikke-troende.

Økonomi: Kenya er den største økonomi i Østafrika. De fleste kenyanere lever af landbrug, og cirka 3 ud af 4 af alle i befolkning arbejder i landbrugssektoren. Kenya eksporterer mange varer, blandt andet te, kaffe, frugt og blomster. Kenya er faktisk den tredjestørste te-producent i verden. Turisme er også vigtig for den kenyanske økonomi.

Penge: Den kenyanske møntfod hedder Kenyan Shillings (KES). Lige nu i 2024 svarer 100 KES til 4,36 danske kroner. 

Uddannelse: 1 ud af 10 kan ikke læse eller skrive. Næsten halvdelen af alle børn i Kenya gennemfører 1. til 6. klasse. Men kun 4 ud af 100 har gennemført en videregående uddannelse. 

Flygtninge i Kenya: Kenya er den næststørste vært for flygtninge i Afrika efter Etiopien. Der kommer blandt andet mange flygtninge fra Somalia og Sydsudan.

Fattigdom: Landet har for nyligt fået status som et lavere middelindkomstland. Men der er fortsat stor ulighed i landet. Mere end 1 ud af 3 i Kenya lever under fattigdomsgrænsen. 

Sundhed: I Kenya får 1 ud af 5 børn under 5 år ikke nok eller ordentlig mad. Der mangler også læger og hospitaler. Især ude på landet er der langt til lægen. 1 ud af 5 kommer næsten aldrig til lægen, fordi det tager to til tre timer at komme derhen.