Flygtningelejren Za'atari.
Foto: William Vest-Lillesøe

Krige og konflikter

Sidst ændret
11.01.2021

Området omkring Jordan har i mange år været præget af krige og konflikter. De fleste lande har været i krig flere gange i løbet af de sidste 100 år. Jordan har deltaget i krige i 1948-49 og igen i 1967. Begge gange kæmpede de mod Israel. I 1949 vandt de Vestbredden. I 1967 tabte de den igen. Siden da har der været fred i Jordan. Den officielle fredsaftale mellem Jordan og Israel blev dog først underskrevet i 1994.

I flere nabolande er der stadig konflikter og krig. Derfor flygter mange mennesker til Jordan. De håber, at de kan få et godt liv der, indtil de kan flytte hjem igen.

Irak

Nabolandet Irak har været i krig flere gange. Senest blev de i 2003 invaderet af en gruppe lande, der blev ledt af USA. Derfor flygtede mange irakere til Jordan i denne periode. Mange af dem er nu flyttet hjem igen.

Libanon

Nabolandet Libanon har også været i krig flere gange. Fra 1975-1990 var der borgerkrig i landet. I lange perioder har dele af Libanon været besat af dets nabolande. I 2006 var Libanon i krig mod Israel. Derfor flygtede mange libanesere i den periode til blandt andet Jordan.

Syrien

Siden 2011 har der været krig i nabolandet Syrien. Jordan har taget imod mere end 662.000 registrerede flygtninge fra Syrien. Man tror, at tallet er mere end en million, fordi der også er mange, der ikke er registrerede. De fleste af dem bor i byerne i Jordan. De mange mennesker, der er kommet til Jordan, lægger pres på landets ressourcer. Det betyder også, at det er svært for mange voksne at få et arbejde, og det er svært at sørge for, at alle børn kommer i en god skole. (opdateret 2021)