Winston Churchill og Emir Abdullah af Transjordanien mødes i 1921.
Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C.

Jordans tilblivelse

Sidst ændret
02.07.2020

Der har boet mennesker i det område, der i dag er Jordan, i lang tid. Der er spor af menneskeliv, der er over 700.000 år gamle. Dengang hed området ikke Jordan.

Inden Første Verdenskrig var området en del af Det Osmanniske Rige. Det var ikke en selvstændig stat, og der var ingen, der kaldte sig jordanere. På det tidspunkt var det mest beduiner, der boede i området. De var tilknyttet en bestemt stamme, men ikke ét bestemt land.

Transjordanien

I 1921 efter Første Verdenskrig blev området et protektorat under England. Det vil sige, at England bestemte, men at de havde indsat en lokal leder til at lede landet, der på dette tidspunkt blev kaldt Transjordanien.

Selvstændighed

I 1946 efter Anden Verdenskrig blev Jordan selvstændigt. Jordan har været et kongerige, siden landet blev grundlagt. Kongefamilien hedder Hashmitter. Landet blev navngivet Det Hashmittiske Kongerige Jordan. Til daglig kalder man bare landet Jordan.

Efter Jordan blev grundlagt, har landet været i krig flere gange. Mellem 1950 og 1967 var Vestbredden en del af Jordan. I 1967 tabte Jordan Vestbredden til Israel i Seksdageskrigen. Siden da har Jordans grænser ikke rykket sig.