Børn er billig arbejdskraft, som ofte ikke stiller krav til arbejdsgiverne.
Foto: Peter de Reuter

Hvad kan virksomheder gøre?

Virksomheder har et stort ansvar, når det kommer til børnearbejde.

Mange virksomheder producerer deres varer uden for landets grænser – og ofte i fattige lande, hvor det er billigt at producere. Desværre er børn ofte er en del af produktionen. Børn er billig arbejdskraft, og de stiller ofte ikke krav til arbejdsgiveren på samme måde som en voksen.

Men ønsket om lave priser retfærdiggør ikke, at virksomheder bryder konventioner om børns rettigheder ved at ansætte dem på deres fabrikker.
Når en virksomhed flytter arbejdet ud til et andet land, for eksempel ved at åbne en fabrik i Asien, skal det gøres på en ansvarlig måde. Lokalsamfundet skal respekteres, miljøet skal skånes, og børn og voksne må ikke udnyttes ved at arbejde under dårlige forhold.

Det er virksomhedernes ansvar at holde styr på deres forsyningskæder.

Mange virksomheder har heldigvis valgt at tage del i kampen mod børnearbejde. Et eksempel er chokoladefabrikanten Toms, som køber en meget stor del af deres kakao i Ghana. Da det for år tilbage kom frem, at der var mange børnearbejdere i de lokale kakaobrug, valgte Toms at blive i området og samarbejde med Oxfam IBIS om at styrke uddannelse og skoler i området. Det skete i samarbejde med den lokale befolkning og lokale NGO´er. På Toms hjemmeside kan du se, at de stadig er optaget af dette perspektiv: