Høvdinge og demokrati i Ghana
Ghana er en republik. Det betyder, at man vælger, hvem der skal styre landet ved et demokratisk valg. Sådan er det også i Danmark. Demokrati betyder folkestyre. I et folkestyre stemmer borgerne om hvilke politikere, der skal styre landet. Det er ikke alle steder i verden, folk har denne ret.
I Ghana har de haft demokrati siden 1957, hvor landet blev Vestafrikas første demokrati. Det er også et af de lande i Afrika, hvor demokratiet fungerer bedst.
Længe før 1957 har Ghana været opdelt i høvdingedømmer. Høvdingene har stadig en vigtig rolle i dag. Man kalder det et dobbelt system. Siden 1992 har det været en aftale, at høvdinge og deres rådgivere er med til at styre landet. De har politisk magt i landsbyer og regioner. Den valgte regering arbejder med det, der gælder hele landet.
Blandt høvdingene er der både den øverste høvding og landsby-høvdinge. Ghana har mere end 5.000 høvdinge. De er med til at bestemme i deres område eller landsby. De kan lave særlige regler, der gælder for deres landsby. Folk kommer til høvdingen, hvis de er uenige om noget. De beder ham også om gode råd. Han er med til at bestemme, hvem der må bygge huse, og hvor man må lave marker. Han har også ansvar for, at børn og unge kender sit folks kultur og historie.
I lokalområderne er høvdingene meget vigtige personer. Hvis man kommer og besøger en landsby i Ghana, skal man altid hilse på høvdingen først. Høvdingene bliver ikke valgt demokratisk. Høvdingen og hans råd af ”ældre” vælger, hvem der skal være den næste høvding.
Når man møder en høvding, hilser man pænt. Det er tradition, at man som gæst får en cola-nød af høvdingen eller giver en cola-nød. Cola-nødder gror i Ghana og indeholder koffein, som også er i kaffe. Nødden smager bittert og giver energi.
Klik på billederne for at få dem vist i stor størrelse.