Accra – Ghanas hovedstad

Sidst ændret
19.01.2023
Indholds elementer
Billede
Image
Foto: wikimedia commons
Billede kredit
Marked midt på gaden. Foto: Wikimeida Commons
Tekst afsnit

Accra ligger helt ud til Guineabugten. Byen blev grundlagt i 1600-tallet af ga-folket, som boede i det område. Ordet Accra stammer fra ordet ’nkran’, der betyder myrer. Det er fordi, der er mange kæmpestore myretuer på landet tæt på byen. 
Også andre folk flyttede til byen. De boede i starten i hver sin del af byen.

I 1652 fik en hollandsk købmand lov til at bygge en fæstning her. Han fik lov af kongen af Accra. Danskerne overtog senere fæstningen, som blev kaldt Fort Christiansborg. Bygningen ligger stadig i Accra i dag og hedder nu Osu Castle. Indtil 2013 boede præsidenten her.

Dengang blev området kaldt for Guldkysten. I mange år var Cape Coast den vigtigste by – men i 1877 blev Accra hovedstaden på Guldkysten. Da Ghana blev selvstændigt i 1957, blev Accra hovedstaden i landet. 

Accra i dag

I dag er Accra en storby. Præsidenten og regeringen holder til her. I centrum af byen ligger mange huse fra kolonitiden. Det er også her de fattigste kvarterer er. Tæt ved kysten ligger kvarteret Osu med Osu Castle og præsident Nkrumas mindepark. Her ligger også de store markeder. 

Andre steder bliver der bygget høje og store huse – forretningskvarterer og nye forstæder. De ligger 20 – 25 kilometer uden for centrum. Her bor mere velhavende folk, som arbejder i byen. De kommer til byen i bil. Det giver stort kaos i trafikken.

Uden for byen ligger Legon, som er et stort universitet. Og 30 kilometer mod øst ligger den store havneby Tema og mange forskellige industrier.

 

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.