Colombias palmeolie

Sidst ændret
15.01.2021

Der er meget regnskov i Colombia. Nogle steder fælder man regnskoven. Så planter man palmer i stedet for. Fra palmerne får man palmeolie, som kan sælges. Der er for eksempel palmeolie i sæbe, is, kiks og chips.Palmeolie er den mest brugte olie i verden. Der er palmeolie i cirka 10 % af alle de varer, du finder på hylderne i supermarkedet.

Palmeolien kommer fra frugterne på palmeolietræer. Træerne vokser bedst i samme klima som regnskoven. Mange steder bliver regnskoven fældet for at få plads til plantager med palmetræer.


Foto: Marco Schmidt1 CC wikimedia
 

Palmeolie og CO2

Regnskoven er godt for klimaet. Træer og planter optager CO2 og udleder ilt. De store regnskove bliver også kaldt for ”verdens lunger”. De omsætter nemlig rigtig meget CO2.

Forestil dig et stykke regnskov på 100 x 100 meter (cirka 2 fodboldbaner). Det område kan opsamle 4 ton CO2 om året. Det er lige så meget, som hver dansker udleder på et år.

Alle lande i verden skal sørge for at udlede mindre CO2. Derfor er det en god ide at bevare regnskoven.

 


Foto: CIFOR Flickr CC

Palmeolie og retten til jorden

I Colombia tjenes der penge på at producere palmeolie og sælge det. Men det er mest store firmaer, der bliver rige – de fleste bønder er stadig fattige.

I Colombia har den lange borgerkrig også handlet om retten til jorden. Den kamp er ikke vundet endnu. Mange steder bliver fattige bønder tvunget til at forlade deres jord. I stedet bliver regnskoven fældet, og der plantes palmetræer på store områder.

Faktaboks:

  • 85 % af verdens palmeolie kommer fra Indonesien og Malaysia.
  • Colombia er nummer 4 på listen, men nummer 1 i Latinamerika.
  • Verdens regnskove dækker 6 % af jordens overflade. Men de er levested for halvdelen af jordens dyre- og plantearter. Mange af dem kan kun leve i regnskoven