Miljø og bæredygtighed
Når du trykker på stikkontakten, tænder lyset. I Danmark har vi styr på vores strøm og vores energi. Vi bruger energi til stort set alt. Til at varme vores huse op. Til at lave mad. I industrien. I trafikken.
En milliard mennesker i verden har ikke adgang til elektricitet. Uden stabil elektricitet er det svært at læse lektier om aftenen. Svært at lave mad i køkkenet. Det er svært at arbejde på en fabrik – og det er svært at være læge eller sygeplejerske, hvis lyset hele tiden går ud. Derfor er et af verdensmålene, at alle mennesker i verden skal have adgang til stabil elektricitet.
Et andet mål er, at vi skal være bedre til at få energi fra sol og vind – for på et tidspunkt løber vi tør for olie og gas. Sol- og vindenergi er også vigtigt for at minimere den CO2, vi lukker ud i atmosfæren, og som er med til at skabe klimaforandringer. Klimaforandringer skaber vildere vejr, og det kan betyde, at millioner af mennesker må flytte eller får svært ved at dyrke deres marker.
De mennesker, der har mulighed for at dyrke deres marker, skal også have mulighed for at sælge deres korn. Verdensmålene fortæller derfor også noget om, hvor vigtigt det er, at der er gode veje i hele verden, så bonden kan komme til markedet.
I Danmark smider hver person 800 kg. skrald ud om året. 63 kg. er madvarer. Det er spild af mad – og der er al for meget skrald. Det skal der gøres noget ved. Verdensmålene er med til at få os – og resten af verden – til at tænke nyt til gavn for klimaet og vores eget livsgrundlag.