Udvinding af sand

Sidst ændret
20.01.2023
Indholds elementer
Billede
Image
sand
Billede kredit
Foto: Bernice Agyekwenas blog
Tekst afsnit

Sand findes i naturen. Det er den naturlige ressource, der bruges næstmest af. Kun mængden af vand er større. I hele verden bruger vi cirka 50 milliarder tons sand om året. Hvad bruger vi alt det sand til? Vi bygger huse og veje. Sandet bliver blandet med cement, vand og sten. Så har man beton til at bygge med.

Sandet findes i havet, i søer og floder – og selvfølgelig i ørkenen. Men ørkensand er ikke godt til at lave beton af. Derfor udvinder vi sand i hav, floder og søer.

Billede
Image
fdsf
Billede kredit
Foto: Citinewsroom.com
Titel
Når der er mangel på sand
Tekst afsnit

Vi bliver flere mennesker på jorden. Mange mennesker flytter ind til byerne, så der er brug for mere sand til at bygge huse. Men der er ved at være mangel på sand. Derfor bliver der nogle steder udvundet sand ulovligt.

Det sker for eksempel ved Den Hvide Volta. Her er fattigdommen stor. Det bliver udnyttet af firmaer med penge. Og der er ofte for lidt kontrol med aktiviteterne. Lige nu bliver der ikke passet godt nok på floden.

Titel
Den Hvide Volta – sandet og floden
Tekst afsnit

En del af floden Den Hvide Volta løber gennem Nordghana. Floden er vigtig for mennesker og dyr i et stort område. I LæseRaketten kan I læse om Ezekiel og hans familie, som lever af floden.
Men langs denne flod bliver der også udvundet sand. Det er ikke altid lovligt. Og det er ikke særlig godt for floden. Nogen mener faktisk, at Den Hvide Volta er en truet flod:
•    Der bliver fældet træer langs floden
•    Der bliver lavet veje helt ned til floden, hvor lastbiler bliver læsset med sand
•    Man graver sand på flodens sider (de kaldes sandbanker)
•    Når sandbankerne er ødelagte, kommer der oversvømmelse, når det regner meget
•    Løs jord og slam flyder ud i floden
•    Der bliver mindre vand i floden
•    Levevilkår for fisk og dyr ændrer sig