Fra krig til fred

Sidst ændret
15.01.2021


Foto: Foto: Flickr / CC Luis Acosta
 

FARC og regeringen er blevet enige om at slutte fred. I mange år har Colombias præsident, FARC ledere og medlemmer af FN forhandlet om en aftale. I 2016 skete det endelig.

Iklædt kridhvidt tøj underskrev Colombias præsident og FARC’s formand fredsaftalen. De var på storskærm, så befolkningen kunne se med. For mange var det et tårevædet øjeblik. Men mange er også spændte på, om freden holder.

Fredsaftalen

Efter fredsaftalen har FARC afleveret deres våben. Det skete ved en lejr i Amazonas, hvor folk fra FN stod klar med helikoptere og flyvemaskiner til at flyve våbnene ud af Colombia. 8112 pistoler, 1000 landminer og 22 tons bombemateriale blev afleveret.

Nu er FARC et almindeligt parti, som sidder med i regeringen. De har lavet en jordreform, som FARC ønskede det helt fra starten. Ubrugt jord laves om til marker og gives til de fattigste. Retten til jorden har været et af de vigtigste punkter i FARC’s kamp.

En anden del af aftalen er, at FARC’s guerillasoldater skal have strafnedsættelse: Selvom mange har solgt narko, truet og dræbt civile under krigen, skal de ikke i fængsel. De fleste slipper med et kortvarigt samfundsarbejde. 

Mange føler sig stadig utrygge

Fredsaftalen er et skridt på vejen til et tryggere liv. Men den betyder desværre ikke, at freden hviler overalt i Colombia. I hvert fald ikke endnu. Det er ikke alle grupper, der har valgt at holde fred ligesom FARC.

Mange af de kæmpende grupper har overlevet som kriminelle bander. De tjener penge på at producere og sælge narkotika ligesom under krigen. Det betyder at mange familier stadig ikke kan føle sig trygge.