Foto: Flickr / CC

Oprørsgruppen FARC

FARC:

  • FARC står for “Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia”. Det betyder Colombias væbnede, revolutionære styrker.
  • FARC opstod som en militær gruppe under Colombias kommunistparti.
  • FARC-soldater måtte ikke have børn under krigen. Ligesom Keilers mor måtte mange soldater aflevere deres børn under krigen.

Terrorgruppe eller frihedsbevægelse?

FARC kæmpede for bedre forhold for de fattigste. Men selvom FARC’s intentioner var gode, var deres metoder hårde. De truede og myrdede civile, som ikke var på deres side. De tjente penge gennem narkohandel og kidnapninger. Derfor betragtede de fleste FARC som en terrorgruppe. Men selv kaldte de sig for en frihedsbevægelse. 

FARC efter freden

Under hele borgerkrigen boede FARC’s soldater i Amazonas. Her levede og kæmpede de sammen. En del af fredsaftalen var, at FARC skulle holde op med at kæmpe.

”Da vi afleverede våbnene græd vi. Vi har lagt vores liv i hænderne på det system, som vi har bekæmpet i 34 år,” siger Paulo Murillo, som er leder i FARC.

I dag har FARC pladser i det colombianske parlament. Her vil de kæmpe videre for de fattige uden at bruge vold. 

Mange af FARC-soldaterne er i gang med at skabe sig et almindeligt liv i Colombia. Lidt over 7.000 FARC soldaterne er flyttet i reintegrations-lejre. I lejrene får de hjælp til at blive en del af samfundet igen. De kan tage en uddannelse og få den lægehjælp, de har brug for.

Reintegrationslejrene har også til formål at beskytte de tidligere soldater. Mange mennesker har ikke tilgivet FARC-soldaterne for det, de gjorde, under krigen. Derfor har de tidligere FARC-soldater været bange for at blive overfaldet.

I dag er omkring halvdelen af de tidligere soldater flyttet ud af lejrene. De fleste lever almindelige liv med børn og arbejde.