I Sydsudan er der over 200 forskellige folk. De to største hedder dinka og nuer. Derefter kommer shilluk og bari.

Der findes over 60 sprog i Sydsudan og mange af sprogene tales kun af 1000 indbyggere. Det største sprog er dinka, der tales af mellem 2 og 3 millioner mennesker.

Dinka

Dinka-folket er den største etniske gruppe i Sydsudan. De fleste dinkaer er animister. Animister tror på guder, der hersker i naturen, og at der bor ånder i planter og dyr. Dinkaerne lever af kvægbrug i tørsæsonen langs Den Hvide Nils bredder. I regnsæsonen dyrkes jorden omkring sumpområdet i det nordlige Sydsudan.

 

Nuer

Nuer-folket kalder sig selv for "naath", der betyder "mennesker". De er naboer til dinka-folket. De lever af landbrug og kvæg. Nuer-folket ofrer kvæg til deres gud Kowt, der menes at herske over liv og død. Dans er en vigtig del af det sociale liv. Med sang og trommer spilles der op til sociale lege og dans mellem unge og gamle. Nuer-folket kan kendes på deres specielle mærker eller ar på huden. Det kaldes skarifikation. Mærkerne viser, hvilken stamme man tilhører.

Shilluk

Shilluk-folket bor på begge sider af Den Hvide Nil. Deres landsbyer ligger omkring byen Malakal i det nordlige Sydsudan. Her bor de i små huse med stråtækt tag og vægge lavet af tørret mudder. Deres sprog kaldes "dhøg cøllø". "Dhøg" er et shilluk-ord og betyder sprog og mund. Kvægbrug, fiskeri og landbrug er en stor del af livet hos Shilluk-folket.