Folk og sprog

Sidst ændret
11.01.2021

I Sydsudan er der mange forskellige folk. De to største hedder dinka og nuer. Derefter kommer shilluk og bari.

Der findes over 60 sprog i Sydsudan, og flere af sprogene tales kun af 1.000 indbyggere. Det største sprog er dinka, der tales af mellem 2 og 3 millioner mennesker.

Dinka

Dinka-folket er den største etniske gruppe i Sydsudan. Kvæg har stor betydning. I tørtiden lever dinkaerne af kvægbrug langs Den Hvide Nils bredder. I regnsæsonen dyrkes jorden omkring sumpområdet i det nordlige Sydsudan.

 

Nuer

Nuer-folket kalder sig selv for "naath", der betyder "mennesker". De er naboer til dinka-folket. De lever af landbrug og kvæg. Dans er en vigtig del af det sociale liv. Nuer-folket kan kendes på deres specielle mærker eller ar på huden. Det kaldes skarifikation. Mærkerne viser, hvilken gruppe man tilhører.
 

Shilluk

Shilluk-folket bor på begge sider af Den Hvide Nil. Deres landsbyer ligger omkring byen Malakal i det nordlige Sydsudan. Her bor de i små huse med stråtækt tag og vægge lavet af tørret mudder. Deres sprog kaldes "dhøg cøllø". "Dhøg" er et shilluk-ord og betyder sprog og mund. De lever af kvæg, fiskeri og landbrug.