Mad og drikke
Der er mange forskellige retter, som kommer fra Mellemøsten. Muna fra LæseRaketten har flere livretter. Nogle af dem er kabseh og dawali. Kabseh er en ret med kylling og ris.
Dawali kaldes dolmer på dansk. Der er mange måder at lave dawali på. I Mellemøsten bruger man ofte syltede vinblade. I Danmark bruger man dampede kålblade. Bladene ruller man om en fars, og så skal de koges.
Mezze
Dawali spiser man ofte som en del af mezze.
Mezze er mange små retter, som man spiser samlet. Ordet ”mezze” kommer fra det persiske sprog og betyder ”at smage”. Det er altså en masse forskellige smage og små retter, som bliver til et stort måltid.
Før i tiden var mezze en forret. I dag spiser de fleste i Jordan mezze som et helt måltid. Ofte får man først kolde retter, så varme retter og til sidst søde retter.
Mange kender falafel og hummus. Det kan indgå i mezze. Andre retter kan være tabouleh, baba ghanoush og halloumi-ost. Og så spiser man masser af fladt brød til retterne.
Du kan selv prøve at lave baba ganoush. Det er en creme lavet af bagte auberginer og masser af krydderier.
Muna har øvet sig på at lave den perfekte kop arabisk kaffe. Muna laver kaffe til sin mor og deres gæster. Man drikker kaffen af små kopper. Arabisk kaffe er lavet med helt fint kaffepulver og kogt vand, og så skal der helst sukker i. Når man skal brygge arabisk kaffe, skal man bruge en speciel kaffekande, der skal direkte på ilden eller kogepladen. Den hedder en Cezve.
Se en lille video om, hvordan man rister kaffebønner og laver kaffe.