Verdensmål 10: Mindre ulighed i Kenya
Verdensmål 10 handler om, at der skal være mindre ulighed i verden. Der er stor forskel på verdens rigeste og verdens fattigste lande. I nogle lande er der også kæmpestore forskelle på de rigeste og de fattigste mennesker i landet. Verdensmålet skal sikre, at alle lande hjælper de fattigste i deres land.
Der findes ikke kun økonomisk ulighed. Der er også stor ulighed i verden, når det gælder klimaforandringerne og hvem, de rammer hårdest. Ulighed er også, når folk bliver behandlet uretfærdigt på grund af deres køn, etnicitet eller religion.
I Danmark er forskellene mellem rige og fattige mindre end i mange andre lande. Men uligheden er faktisk steget i de seneste 25 år. Cirka 54.000 børn i Danmark lever i familier i det vi kalder ”relativ fattigdom”. Fattigdomsgrænsen er, når man lever for mindre end 13 kroner om dagen. Men ”relativ fattigdom” betyder, at man har så lidt, at det er svært at leve et værdigt liv i det land, man bor i.
Kenya er et af de rigeste lande i Afrika. Alligevel lever 1 ud af 3 mennesker i landet under fattigdomsgrænsen. Der er så stor forskel på rige og fattige, at man taler om ekstrem ulighed.
I Kenya er der få familier, der er meget rige. De ejer næsten al den frodige jord. Hvis udviklingen fortsætter, vil der komme flere rige, og endnu flere mennesker vil leve i fattigdom. Kenyas regering sørger ikke for, at der er gratis og god uddannelse til alle børn. Eller for at alle kan komme til lægen eller på hospitalet, når de er syge. Det gør det meget svært at komme ud af fattigdommen.
I LæseRaketten kan du læse om drengen Gift, der bor i Nairobi. Han bor i et af de fattige områder, Kawangware. Gift bor i et af de eneste huse med strøm og vand. I Kawangware bor mange tusind mennesker meget tæt i små huse lavet af blik og uden strøm og vand. Lige ved siden af Kawangware ligger et område, hvor rige mennesker bor i kæmpe huse med store biler og private swimmingpools.