En pige har fået malet sin hånd med henna.
Foto: William Vest-Lillesøe

Jordans mønstre

Sidst ændret
02.07.2020

Henna

Henna er et farvestof. Det kommer fra henna-planten. Det kan bruges til at farve hår, hud, negle og stof. I Jordan bruges henna til kropsudsmykning, når der er fest.

Henna bruges ofte til bryllupper. Aftenen inden brylluppet maler kvinderne i familien brudens hænder og fødder med henna. De tegner flotte mønstre, mens de fortæller historier og synger. Henna-mønstrene betyder noget særligt. For eksempel kan blomster betyde glæde og lykke. Derfor bruges de ofte til bryllupper. En sol kan betyde udødelighed, viden og evig kærlighed.

Prøv at lave din egen henna på en ven eller veninde. Brug ansigtsmaling eller vandfarver og en meget tynd pensel. Brug skabelonerne til at tegne ud fra eller prøv at lave dit eget mønster.

 

 

Mosaikker


Moske i Amman. - Foto: EuroVaran

I Jordan er mange bygninger pyntet med mosaikker både indvendigt og udvendigt.

For eksempel moskeen med det blå tag. Moskeen er den største i Jordans hovedstad Amman. Der er plads til over 7000 mennesker. Moskeen er bygget som en hyldest til Jordans tidligere konge, Kong Abdullah. 

 

 


Mosaik i Madaba - Foto: Niels Elgaard Larsen

I byen, Madaba, er der mange mosaikker. Mosaikken på billedet er kort over Det Hellige Land, som det er nævnt i Bibelen.

Prøv selv at lave et kort over Jordan som en mosaik. Eller print et billeder af et af Jordans dyr, og lav det som mosaik.

Vælg papir i de farver du vil bruge til din mosaik. Riv det i små stykker. Tegn en skitse så du ved, hvilke linjer du skal sætte papiret inden for.  Lim de små stykker papir på skitsen.