Ligestilling i Colombia

Sidst ændret
01.07.2020

I Colombia bliver alt for mange piger udsat for vold og diskrimination. Piger har ikke lige så stor medbestemmelse i samfundet som mænd.

Drenge er mere værd end piger


Foto: Andreas Beck
 

Lina var tidligere soldat for FARC. Nu bor hun bor i en lejr sammen med andre eks-soldater. Selvom krigen er forbi, er hun ikke rigtig glad. I junglen var der lighed mellem kvinder og mænd.

I lejren føler Lina, at al indflydelse bliver taget fra hende. Hun har været vant til at gå forrest i et oprør for folket. Nu regner alle med, at hun støtter mændene, mens de styrer landet. I det colombianske samfund er kvinder ikke lige så vigtige som mænd. Den rolle kan Lina ikke lide.

Machismo har gennem mange generationer været en del af den colombianske kultur. Machismo betyder, at mænd skal være stærke og modige, og at mænd er de dominerende. Kvinder derimod skal være uskyldige og omsorgsfulde. Det har Lina ikke lyst til. Hun vil have indflydelse og blive hørt.

”Vi har forladt en verden, hvor der var lighed mellem mænd og kvinder, og nu skal vi finde os til rette i et traditionelt colombiansk samfund” siger Linas veninde, som også bor i lejren. ”Vi kvinder er frustrerede over, at vi nu kun forventes at være mødre."
Hvis kvinder og mænd skal være lige i Colombia, kræver det et opgør med macho-kulturen.

 

Ligestilling i Colombia

  • Arbejdsløsheden i Colombia er større for kvinder, end den er for mænd. Der er 10 millioner kvinder i Colombia, som er arbejdsløse. Tallet for mænd er ca. 6 millioner. 
  • Der er langt færre kvinder end mænd på vigtige poster som politikere og direktører. Mænd får mere i løn end kvinder. Når en mand tjener 100 kr., tjener en kvinde 86 kr. for det samme arbejde. 
  • Kun hvert femte medlem af parlamentet er en kvinde. Nogle mænd mener stadig, at kvinder hører til i hjemmet og ikke skal deltage i politik.