Læs fablen om haren, hyænen og baobabtræet

Fabler og fortællinger

Sidst ændret
03.12.2021

Burkinernes fortællinger er fyldt med dyr, ånder og mennesker. De kan være sjove eller alvorlige, drabelige og dybt uretfærdige.

Mange fortællinger i Burkina Faso er fabler. En fabel er en kort fortælling, hvor hovedpersonerne er dyr, planter og ting. Alligevel handler fabler også om mennesker. Dyrene og planterne har nemlig menneskelige træk. Haren er snu. Hyænen er grådig. Løven er hovmodig. Æslet er godtroende.

Mange fabler forklarer, hvorfor ting er, som de er. Hvordan kan det for eksempel være, at hønen går rundt og skraber i jorden? Samtidig har fortællingen ofte en morale, man kan lære noget af.

Haren narrer de andre dyr

Du kan læse nogle af fortællingerne fra Burkina Faso her. Du vil sikkert synes, at nogle af dem ender uretfærdigt. Haren slipper afsted med at narre de andre dyr. Sådan en fortælling skal vise, at verden ikke altid er retfærdig. Den lærer børn i Burkina Faso, at man skal tage sig i agt. Ellers kan man selv blive snydt.

Her kan du læse fabler og fortællinger fra Burkina Faso. For eksempel om hvordan en lille dreng narrer landsbyens leder. Og om hvordan hyænen fik sin skæve ryg.

Her kan du læse fabler og fortællinger fra Burkina Faso