Sheanødder bliver til sheasmør

Sidst ændret
20.01.2023
Indholds elementer
Billede
Image
Happy og sheanødder
Billede kredit
Foto: Hans Bach
Titel
Sheanødder bliver til sheasmør
Tekst afsnit

Shea træer vokser vildt på savannen. De vokser i et bælte fra Senegal i vest til Sydsudan og Norduganda i øst. Det tager 10 – 15 år, før træet bærer frugt. Træets frugter falder til jorden, når de er modne. Frugtkødet kan spises. Og det er nødderne inde i frugten, som bliver brugt til at lave sheasmør af. Et træ kan give 40 kilo nødder – alt efter størrelse og vejr. Frugterne samles fra maj til september.

Det er kvinderne, der laver sheasmør. Det er en meget gammel skik. I Nordghana har kvinder lavet sheasmør i mere end 700 år. De arbejder sammen i grupper. Og der er altid børn med. Viden om hvordan man laver sheasmør bliver givet videre fra voksne til børn. Sheasmør giver kvinderne mulighed for at tjene deres egne penge. Og det bliver derfor også kaldt ’kvindernes guld’.

Sheasmør bruges som creme. Den er god for både huden og håret. Olien, som bliver skilt fra, bruges i madlavning. Sheasmør kan også helbrede sår og forbrændinger.

I LæseRaketten er der en historie om Happy og hendes mor, der samler sheanødder. I videoen og billedserien kan I se, hvordan sheasmørret bliver lavet.

Video
Tekst afsnit

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse