Det vigtige vand

Sidst ændret
20.01.2023
Indholds elementer
Billede
Image
Foto Hans Bach
Billede kredit
Bilengban og hans mor henter vand ved floden Foto: Hans Bach
Tekst afsnit

Vand er en forudsætning for alt liv på jorden. Mennesker, dyr og planter har alle brug for vand. I Danmark er vi vant til, at vand er nemt at få fat i. Vi åbner bare for vandhanen og bruseren og skyller ud i toilettet. Sådan er det ikke alle steder i verden. Mange steder henter man vand fra søer og floder. Eller man kan være heldig at have en brønd, hvis der er grundvand nok. Vandet kaldes også for ’det blå guld’ – det er for at minde os om, at vi skal passe godt på det.

Titel
Faktaboks om grundvand:
Tekst afsnit

Hvis vandet kommer fra et lag i jorden, kaldes det grundvand. Grundvandet dannes af regn og sne, som siver ned i jorden. Grundvand skal pumpes op, før man kan bruge det. I Danmark kommer næsten alt vores vand fra grundvandet.

Billede
Image
Rahi
Billede kredit
Rahi hender vand fra brønden i landsbyen. Foto: Hans Bach
Titel
Vand fra floder og brønde
Tekst afsnit

I historierne i LæseRaketten kan du læse om, hvordan familierne får vand. Nogle henter det ved floden. Andre henter det ved en brønd. Det er børnene og kvinderne, der henter vand. Og det er hårdt arbejde. Vandet skal bæres hjem fra floden og brønden. Vandspandene bæres på hovedet. Ofte må børn og kvinder gå langt med vandet.

I en almindelig spand kan der være op til 20 liter. En liter vand vejer et kilo. Så det er en tungt. Måske skal der hentes vand flere gange om dagen. Der skal bruges vand til mange ting: Madlavning, drikkevand, opvask, tøjvask for eksempel. Der skal også være vand til dyr og marker, når det ikke regner. Hvis en familie bor tæt ved en flod, kan dyrene selv drikke. Og der kan vaskes tøj direkte i floden.

Billede
Image
Ezekiel
Billede kredit
Ezekiel og hans far fisker i floden. Foto: Hans Bach
Titel
Floden som levevej
Tekst afsnit

I LæseRaketten er der en historie om Ezekiel. Ezekiels familie lever af floden på flere måder. De fisker i floden. Og de sejler mennesker og varer over floden i deres båd. Og så bruger de selvfølgelig også vandet til at drikke, lave mad, vaske tøj ligesom alle de andre familier i deres landsby.

Forurenet vand

Når vandet kommer fra undergrunden og fra søer og floder, er det ikke helt rent. Der kan være mineraler, bakterier, virus, smådyr og planterester i vandet. Forurenet vand kan give forskellige sygdomme. Vand fra søer og floder er mest forurenet. Forureningen kommer fra mennesker og dyr. Men også fra både og fabrikker.
Tre ting er særlig vigtige for at undgå forurenet vand:
•    ikke bruge floder, søer og havet til affald
•    bedre adgang til toiletter for folk, som bor ved vandet
•    rensning af vand som bruges til drikke og madlavning

 

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.